Muzika u ugostiteljskim objektima

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Muzika u ugostiteljskim objektima

  

Muzika – jedna od najlepših stvari u svakodnevnom životu čoveka. Džez, bluz, rok, pop, svejedno, svi je volimo i rado slušamo!

Razgovarajući jednom prilikom sa prijateljima koji se bave ugostiteljstvom, neko je postavio pitanje: Kakva muzika danas dominira u ugostiteljskim objektima? Da li je neko od nas uopšte obratio pažnju na to?! Pa naravno, svi smo birali mesta za izlazak po muzici koju volimo da slušamo. Međutim sve je to bilo u cilju što bolje zabave, ali nedovoljno da polemišemo o muzici kao važnom faktoru svakog uspešnog ugostiteljskog objekta.

Tako sam došla na ideju da malo istražim muziku po našim kafićima, klubovima i restoranima i iskreno, o ovome bi moglo mnogo toga da se napiše i polemiše, ali ću se ograničiti na ovaj članak i dati po neki savet svima vama koji ga želite!

 

Muzika u našim omiljenim lokalima

Danas nauka kaže da je muzički sadržaj najjači čulni stimulans za koji se zna. Ne čudi kada vidite kakav i koliki uticaj muzika ima na ljude i njihovu okolinu. Samim tim muzika predstavlja glavno sredstvo kojom će ugostitelji stvoriti jednu prijatnu atmosferu u svom kafiću, klubu ili restoranu.

Za mnoge ljude odlazak u kafiće i restorane nije samo gozbeni ritual, mada ponekad i jeste samo to, već i zbog  prijatne atmosfere i udobnosti koju jedan ugostiteljski objekat može da im pruži, a koju oni i očekuju. Verovali ili ne, muzika u lokalima pomaže da se smanji anksioznost, poboljša raspoloženje i smanji stres pri iščekivanju nekog lepog jela ili deserta, naročito kada smo gladni ili željni nekog egzotičnog napitka.

Ukoliko uspete da udovoljite raznolikim ukusima i svim tim ljudskim čulima, zagarantovan vam je povratak gostiju koji su uživali pri prvoj poseti i boravku u vašem lokalu.

 

Kakva se muzika pušta u kafićima, restoranima, klubovima...?

Danas, u ovoj raznolikosti ugostiteljskih objekata, koji nam se predstavljaju svaki sa svojom ponudom, muzici se ipak ne pridaje velika pažnja, u smislu planiranja i osmišljavanja jednog muzičkog repertoara, kakav bi trebao da postoji u svakom lokalu. Ovakav pristup vas vodi u poslovni neuspeh, možda ne na samom početku, al vremenom ljudi će vas napustiti zbog monotonije, koju će neki da osete u nedostatku odgovarajuće muzike.

Ono što smo zapazili je da neki objekti puštaju prejaku muziku, ponegde gotovo i da se ne čuje u jutarnjim satima, a neki odabir prepuštaju konobarima, koji se uglavnom ne trude mnogo oko izbora muzike, što zbog dinamike njihovog posla, ali i zbog nezainteresovanosti. S druge strane, pojedini kafići se opredeljuju za puštanje radio stanice, kao muzičke pozadine u svojim lokalima, što je možda i prihvatljivo u jutarnjim satima, ali za ostatak dana nikako. Imajte na umu da će vaše ugostiteljske objekte pojedini gosti birati isključivo po muzici koju im nudite. Muzika sa radio stanica se sigurni neće u potpunosti uklopiti u ambijent vašeg objekta, ponajmanje vestima i pričama koja su suvišna kada gost traži svoj mirni kutak pred početak, a posebno pred kraj radnog dana. To je nešto što mogu i kod kuće da rade, uz kafu ili piće, pođite od sebe. Vi morate da im ponudite nešto što nisu u prilici da čuju na svakom koraku i u svakom trenutku, al uz napomenu da sve to ne narušava koncept vašeg lokala. 

Sada malo da skratimo ovu upoštenu priču i pređemo na delo. U nastavku vam nudimo par saveta koji će vam sigurno biti od pomoći pri osmišljavanju i kreiranju muzike za vaše lokale. Pročitajte ih, razmislite o njima i primenite ih!

1. Dinamika muzike

Istraživanja su pokazala da brza i glasna muzika kod čoveka doprinosi preteranom uzbuđenju, terajući pri tom goste da brže jedu i piju, a samim tim i da što pre odu sa tog mesta. Ovo je možda nešto što bi bilo tipično za lokale brze hrane, ali za sve ostale ovo vodi ka neuspehu. Sa druge strane, lagana muzika čini da gosti jedu sporo i lagano, što ih navodi na to da duže sede i uživaju, možda i nešto dodatno naruče, poput deserta ili kafe i na taj način produže svoj boravak u tom objektu. To je atmosfera kojoj svaki vlasnik kafića, kluba, ali naročito restorana ,treba da teži, jer je to jedini i pravi način da se dođe do uspešne poslovne priče.

2. Osobenost lokala 

Kriterij koji bi trebalo da poštujete po pitanju izbora muzike u vašem lokalu, određen je na samom početku izgledom i osobenošću vašeg kafića, restorana, paba ili kluba. Najvažnije je da se uzme u obzir arhitektura, dizajn i imidž samog objekta. Čak i kada osmislite celokupnu priču vašeg lokala, uvek će te morati voditi računa da gostima dizajn enterijera i muzika ni u jednom momentu ne naruše prijatan ugođaj. Muzika je najefikasnija kada se integriše sa drugim ambijetalnim elementima, kako bi prenela određenu poruku gostima.

Vlasnici i menadžeri bi, pre samog odabira muzike za lokal, trebalo da se zapitaju: Kakve goste žele u lokalu i kakvu energiju žele da prenesu na njih? Koju vrstu menija, odnosno hrane nude? Kakva je muzika aktuelna na tv i radio stanicama itd. Na njima je da razmisle o svemu ovome, možda čak i da se posavetuju sa nekim ko ima iskustva na ovom polju i na taj način sigurno dolaze do pravog izbora muzike za svoj kafić, klub ili restoran.

3. Doba dana 

Doba dana je još jedan važan faktor u izboru muzike za vaš restoran ili kafić. Nije svaki žanr, ali ni svaka pesma pogodna za slušanje u svako doba dana ili noći, već u zavisnosti od toga, muziku u lokalima treba prilagoditi dnevnom tempu čoveka. Jutro treba početi optimističnim melodijama, dan je dinamičan i energičan, pa shodno tome i muzika da bude takva, a noć je lagana i ide uz sporiji ritam, sa izuzetkom noćnog provoda.

Gostima koji vas posećuju u vreme doručka treba puštati optimističnu muziku, koja će im dati poleta za rad koji ih očekuje. Nikako ih nemojte uznemiriti. Nije poželjno da ih odmah nakon spavanja razdrmate nekom preteranom dens, haus ili metal muzikom. Čuvajte to za noćni provod. 

Ako je u pitanju branč, odnosno neki rani ručak, idelani bi bili lagani zvuci, npr. džez muzike, dok je za veče rezervisana življa muzika ili čak živa svirka, naročito za dane vikenda. Sve u svemu, osmislite sami svoju poslovnu priču i budite originalni, inovativni i hrabri, ukoliko ste spremni da eksperimentišete, ali gledajte da sve bude s merom i po ukusu vaših posetilaca.

4.  Playlist-a ili muzika po izboru gostiju

Kada ste u dilemi oko muzike za vaš restoran i niste sigurni u to šta bi bilo najbolje za vas i vaš kafić ili restoran, jedan od načina da rešite to je da gostima i svojim zaposlenima dozvolite da odaberu pesme, sa već pripremljene muzičke playlist-e. Imajte samo na umu da se možda neće svi u objektu složiti sa tim izborom u datom trenutku. Morate biti pripremljeni na negodovanja ukoliko neko izabere ‘pogrešnu’ pesmu. O ukusima ne vredi raspravljati. Jedan od načina da prevaziđete ovaj problem bio bi Džuboks, u kome bi pesme već bile pripremljene, žanrovski, ali i u skladu sa vašim objektom. U tom slučaju izbor muzike je isključivo na gostima, a šanse za negodovanje su mnogo manje.

Kada pravite sami svoju playlistu, gledajte da se ne opterećujete previše traženjem savršenih pesama za vaš lokal, već pregledajte legalne izvore muzike, odnosno web portale, na kojima vam se nudi veliki izbor pesama, različitih žanrova i time će vaš posao odabira biti daleko lakši. Ukoliko svojim zaposlenim odobrite da sami biraju muziku u lokalu, onda obavezno postavite određena pravila kojih svi moraju da se pridržavaju:

1. Muzika ne sme da iritira goste

2. Muzika ne sme da vređa goste

3. Ne smeju se pušati pesme sa vulgarnim tekstovima

4. Izbegavajte rep i metal muziku tokom dana (osim ako se ta muzika ne uklapa u stil i dizajn kluba ili kafića)

5. Važno je da muzika bude na visini koja ne ometa goste, u pozadini, osim kada su u pitanju muzičke večeri, žive svirke, noćni provod, ali i tu ne preterujte!

                                                                       *  *  *

Na kraju još da kažemo da zakon nalaže da za svako korišćenje muzičkog dela na javnom mestu treba tražiti dozvolu autora i platiti odgovarajuću naknadu. Termin  "javno mesto" je bilo gde van vašeg privatnog okruženja, uključujući  restorane, kafiće, klubove, hotele i dr. Ovo su pravne stvari koje bi već svi vlasnici ugostiteljskih objekata trebalo da znaju, a ako ne, evo napominjemo da i ove stvari uzmete u obzir pre nego što se upustite u jedan ovakav, izazovan, zahtevan, ali kreativan posao, u kojem i muzika ima važnu ulogu.