Osnovne veštine i znanja za dobrog kuvara

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Osnovne veštine i znanja za dobrog kuvara

Donošenje novih ideja, kreativnst, sposobnost na timski rad, ali i vodenje istog sve je to potrebno za jednog dobrog kuvara.

Da bi ste bili dobar kuvar, prvenstveno je bitno da dobro kuvate, ali to nije dovoljno. Pored toga što znate da pripremate obrok, vrlo je važna kreativnost i mašta, kako u poboljšanju ukusa tako i u serviranju. Da bi ste pripremili dobar obrok, potrebno je da dobro poznajete namirnice sa kojima radite. Upotreba različitih začina, kao i uvek svežeg voća i povrća je ono što vam je potrebno, pored vaše mašte. Obrok mora biti kompleksan, što se postiže tek kada ukus i izgled ostave utisak na gosta, tako da probude sva njegova čula, da poželi ponovo da dodje, a vas vidi kao profesionalca. Potrudite se da gost poželi da fotografiše vaše jelo, i na društvenim mrežama podeli sa drugima. Na taj način unapredićete sebe i ugostiteljski objekat u kojem radite.

Dobro znamo da su ukusi različiti pa je jedna od važnih karakteristika dobrog kuvara da ima sposobnost prihvatanja kritika. Koliko god dobro radili svoj posao i trudili se, uvek će se naći nezadovoljan gost. Preslano, nedovoljno pečeno, premalo… Gost za svoj novac želi ukus koji njemu odgovara. Ipak, ne možete svima ugoditi pa će biti neizbežno da se nekome vaše, možda i vrhunski pripremljeno jelo neće svideti. Dobar kuvar mora da zna da prihvatiti i lošu kritiku. Morate biti iznad toga i truditi se dalje, nemojte se obeshrabriti. Verujte u sposobnosti koje imate.

Timski rad je nesto što je neophodno. Kuvar u restoranu mora da zna i može da radi sa velikim brojem ljudi. Na jednom jelu često radi nekoliko ljudi, jedni kuvaju, drugi serviraju, treći pripremaju priloge itd. Zato bez obzira za koju fazu na tanjiru ste zaduženi, pazite da međusobno dobro iskomunicirate vizije, ali i želje gostiju.

Biti šef kuhinje je vrlo stresan posao. Upravljanje osobljem, planiranje i pripremanje hrane u kratkom vremenskom periodu može izazvati nervozu, te je zbog toga otpornost na stres nužna.

Ukoliko možete da podnesete ”usijanu atmosferu” , onda je to pravi posao za vas.

Ne zaboravite, morate pratiti trendove, biti smeli i kreativni.