Pravila ponašanja u restoranu (Džentlmen & Dama)

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Pravila ponašanja u restoranu (Džentlmen & Dama)

Ponašanje u restoranu ili u bilo kom drugom ugostiteljsko objektu, vrlo je važno da znate. 
Lepo ponašanje u restoranu je jedan od osnovnih delova bontona. To je idealna prilika da kao muškarac pokažete sve lepe manire koje posedujete, a da žena zablista svojom elegancijom i otmenošću. Nije važno, da li se radi o prestižnom, skupom restoranu ili gradskoj kafani, maniri jednog džentlmena (gospodina) i jedne dame su uvek isti. I, nemojte da vas neko vara, biti dama ili džentlmen je uvek u trendu. Da bi ste razrešili neke dileme ili saznali kako to stvarno treba da funkcioniše, pokušaćemo da vam približimo ovim tekstom.

Počećemo od samog dolaska u restoran, ponašanjem za stolom, preko korišćena escajga, čaša i sl.

Dolazak u restoran, ulazak dame i džentlmena. Ovde muškarci često prave prvu grešku. Ko ulazi prvi?
Treba da se otvore vrata restorana, ali nikada se ne zna šta nas tamo čeka. Da bi proverio, uvek muškarac ulazi prvi, gleda da nema neka grupa koja baca čaše, flaše, da ne bi damu pogodili. Ukoliko je sve uredno, dama ulazi iza muškarca. Naravno, on joj pridržava vrata.

Prvi kontakt sa restoranom je šef sale ili neki konobar, koji vam govori gde da sednete, za koji sto, da li ste rezervisali itd. Kroz restoran, do stola, muškarac se kreće ispred žene.

Zimsko je vreme, nošenje jakni, kaputa, bundi. Tu često muškarci prave drugu gešku. Osnovna greška koju muškarac može da napravi je telefon u ruci, telefonira, njegova dama je potpuno prepuštena nekom strancu, on joj skida kaput i to je odmah greška. Kaput njegove dame sme samo on da joj skine, ona mu pomaže i predaje gardaroberu. Gardarober mu daje broj, koji ostaje kod muškarca, i stavlja ga u džep.

Biranje stola.
Kod izbora stola bitno je da se unapred dogovorite sa restoranom, koji je to vaš sto. Zato treba napraviti rezervaciju i naglasiti, neću sto pored prolaza, neću sto pored vrata, neću sto pored toaleta. Ti stolov su rezervisani za one koji ne rezervišu.

Treća greška koju muškarac pravi. Prosečan muškarac će damu smestiti gde nije pregledno, gde ne vidi nikoga. Opet pravi grešku. Dama treba da gleda sve. Nju dovodi do stola, pridržava joj stolicu. I ako će neki muškarćiće misliti da nije in, i te kako je. Ne dozvolite da to konobar radi vašoj dami. Tek kada smesti svoju damu, muškarac zauzima svoje mesto. Tako dama ima pregled ko ulazi, ko izlazi, kako su obučeni muškarci, kako su obučene žene. To ne treba da gleda muškarac. On treba da gleda samo nju.

Onda za stolom vas čeka čitav arsenal. Jelovnik, salvete, čaše, jedan omanji set-up. Salvete, šta radimo sa salvetom? Čim se sedne za sto salveta ide na kolena i ne pomera se do kraja. Kada je stavite na sto, gotovo je sa obedovanjem. Nikako je ne stavljate ispod brade, pa kao u nekim flmovima zaboravite na nju i takvi se prošetate do toleta. Praktičan razlog zašto salveta služi, da bi zaštitila telo. Ukoliko bi nešto palo, da vas neisfleka. Salveta sa krila ne služi za brisanje karmina, zato će vas konobari mrzeti, nego za brisanje ostataka sa ivice usana.  A, da bi sprečili da nešto padne, brada je uvek iznad tanjira u toku obedovanja. Ukoliko nešto i padne, pada na  tanjir, a ne po vama.

Položaj za stolom podrazumeva ispravljena leđa, noge skroz na podu, nema prekrštanja, nema oslanjanja laktova za stolom.

Pribor.
Ima više pribora oko tanjira. Uvek se pribor uzima od spolja ka unutra. Većinom sa pored tanjira nalaze i dva noža. Prvi zaobljen se koristi za predjelo. Drugi zaošteren za rezanje stejkova, mesa, za glavna jela. Viljuška je uvek u levoj ruci. Ne smemo da menjamo ruke bez obzira što je lakše. Kada jednom uzmemo pribor sa stola, više ga nevraćamo. Ako želite da date znak konobaru da pravite pauzu, onda okrenite pribor ukršten na tanjiru. Imate pravo u toku obedovanja koliko god puta da pravite pauzu. Konobar koji vam podigne ovako ostavljen tanjir, zaslužuje da ga lupite po ruci. Polako, gde si krenuo sa tim? Hoću da nastavim da jedem. A, kada je kraj jela. Kada želite, možete dati znak završeno jelo. Escajg stoji tako da su vrhov na jedanejst, a krajevi na pet otprilike. Ako tanjir posmatramo kao sat. Tako dajete znak konobaru, da ste završili, i onda će konobar da vam priđe sa desne strane i pokupi. Kada uzmemo da jedemo supu. Kašika uvek u desnoj ruci, brada malo iznad tanjira. Normalno uzimate kašiku ustima. Nekada je bilo moderno da se supa srče, srednji vek. To je bilo tako. Danas toga nema. Normalno uzimate, nema nikakvih zvukova prilikom konzumcije supe. Ni kafu ne treba srkati. Pravljenje bilo kakvih zvukova za obedom ne smatra se lepim manirom. Mljackanje, takođe nije dozvoljeno. Čačkalica se može na razne načine držati pogrešno. Upotrebljavajte je samo ako je baš neophodno, i pri tom obavezno zaklanjamo usta rukom. Ne smeju se duže držati u ruci, a još manje u ustima.

Ko poručuje za stolom?
Prilazi konobar i obraća se dami. Šta bi ste da popijete? Muškarac se obraća konobaru i kaže, dama će da popije npr. šampanjac. Komunikacija u restoranu je gospodin se obraća konobaru. Gospodin naručuje i za damu, naravno oni su se unapred dogovorili. Da ne bude da gospodin naruči nešto što ona neće da pije.

Jelovnik.
Konobar dolazi i donosi jelovnik. Dama gleda i bira šta želi. Saopštava džentlmenu šta bi ona želela da večera. Tako, da je i dalje komunikacija na gospodinu i konobaru. Dama treba samo da uživa. Pravi restoran će vam dati jelovnik bez cena za damu, a za muškarce sa cenama. Da ne bi se osećale neprijatno prilikom bilo kakvog poručivanja. Zato, poručite šta volite.

Dolazimo do čaša.
Mnoštvo čaša stoji na stolu. Čaša za vodu, čaša za belo vino, čaša za crveno itd. Vrlo često se dešava greška, da uzmete pogrešnu. Džentlmen ukoliko ne zna za šta svaka služi, bolje da se obrati konobaru. Suštinski čaša za vodu na stolu je obična čaša, može da ima i stopu. A, ta stopa kod čaše za vodu je dosta niža. Pored je uvek neka čaša za aperativ, srpska rakija, grappa, šta god da vam se svidi. Ukoliko je reč o vinu, to bira muškarac. Ako se ne razumete u izbor vina, pitajte konobara koje vam preporučuje i na eleantan način prekrijte svoje neznanje. Nemojte se praviti da sve znate jer time nećete damu fascinirati već sebe dovesti u neprijatnu situaciju.
Ako je naručena flaša vina, konobar prvi gutljaj sipa muškarcu da bi on probao da li je ukus ispravan.
Tokom jela, muškarac brine o tome da čaše budu uvek pune. Prvo punite čašu dami, pa svoju čašu.
Čašu za šampanjac u većini ćete dobiti u užoj čaši, mada to i nije tako ispravno, zato što je šampanjac vino i treba da ga pijete iz obične čaše za vino. Ali, tu i nećete pogrešiti. Zašto je to sada tako? To je ostatak neke stare priče, kada smo voleli da se vidi da pijemo šampanjac. Ova čaša svima oko nas govori, ja pijem šampanjac. I to je sada tako, i do nekle je ispravno. Čaša za belo vino je sa visokom nogicom, širokom stopom i telom u obliku zdele sa rubom neznatno užim od najšireg dela tela. Ovakva čaša usmerava vino na širu površinu jezika i usta i omogućava bolju detekciju vina punog tela odležalog u bačvama. Tu je i čaše za lagana bela vina, sa širom stopom, kraćim nogicama i valjkastim, ne preterano širokim telom, tako da ima manje prostora za cirkulaciju vazduha i zagrevanje samog vina. Ukoliko se pitate, zašto je to sve tako, ima i za to obrazloženje. Jer u toku obeda je uredu menjati vino. Znači, ne moramo piti tri čaše jednog vina ili više. Nego menjamo, popijemo jednu čašu belog, jednu čašu roze, pa jednu čašu crvenog. Onda idu čaše za crveno vino. Ljudi veoma često mešaju ovaj oblik za crveno vino koje imaju telo u obliku balona, zatim šireg odnosa na bordo čašu i rub uži od najšireg dela tela. Ovakve čaše usmeravaju vino na vrh jezika. Okruglija čaša sa stopom, jeste za crveno vino, ali ne za sve vrste, nego za nežnija poput pinot noir. Takve slične sa širom stopom, visokom drškom i telo valjkastog oblika široke zapremine, koje omogućavaju kontakt vina na širokoj površini i usmeravaju ga ka centralnom i zadnjem delu jezika. To su čaše za neka jaka vina poput cabarnet-a. Sve to treba negde znati.

Kada dama ustaje, hoće do toaleta. Ona kaže svom džentlmenu, koji isto ustaje. Lepo je, mnogo je lepo da je otpratite. Restoran može da bude jako veliki, jako dugačak. U tom putu sedi puno muškaraca koji gledaju vašu damu. Ajde da budete sa njom, mnogo će manje da je gledaju. Otpratim je do toleta i sačekajte. U dobrim restoranima imaju i kauče na kojima možete da odmorite. Najosnovnije je da ustanete kada dama ustaje, i to bi trebao da bude lep manir i lepo ponašanje.

Kada napuštamo restoran, redosled je obrnut i prvo izlazi dama dok joj gospodin drži odstupnicu.

Nadamo se da smo uspeli bar malo da vas provedemo kroz pravila bontona.