Prezentacija hrane

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Prezentacija hrane

Bogat jelovnik i kvalitetno jelo više nisu dovoljni za sve više probiljive goste.

Danas kod prezentacije hrane, estetska privlačnost sve više dobija na značaj. Način na koji je tanjir aranžiran predstavlja i sam kvalitet restorana. Uspešnost u serviranju hrane pored estetike samog kuvara, potrebno je mnogo truda i rada. Savremena prezentacija hrane podrazumva upotrebu modernog inventara (bele tanjire neobičnih oblika), serviranje na dasci kamenu i drugim neobičnim materijalima, kontrast boja, umerenu količinunu namernica koje su pažljivo složene, zanimljiv način serviranja sosa (ispod hrane ili pokapan po tanjiru kao dekoracija), jednostavnost i izbegavanje simetrije.

Kako će se neko jelo servirati ne zavisi samo od veštine kuvara nego i od stila ugostiteljskog objekta, njegove tematike, ako je ugostiteljski objekat tematski. Tako da ako je u pitanju etno restoran jelo će se servirati na dasci ili glinenim posudama, dok se u moderno opremljenim restoranima jela trebaju servirati u inovativnim tanjirima nepravilnog oblika.
Za serviranje i aranžiranje hrane sa stilom nisu na odmet i neki saveti, pa tako npr:
Tanjir nikada ne treba biti pretrpan sa previše elemenata, jer odaje utisak nereda, ali i ne ostaviti veliki deo tanjira praznim, jer onda bi jelo izgledalo nedovršeno, a gost stiće utisak da je nedovoljna količina. Glavnu namernicu treba istaknuti u odnosu na prilog i dekoraciju, kao i voditi računa na kontrast boja prilikom odabira namernica. Oblik i dekoraciju tanjira obavezno uskladiti sa hranom koja se na njih servira, a rub tanjira treba da ostane čist, ne ukrašavati ga posipanjem začina. Treba mešati svetlo i tamno, krupno i sitno, mekano i hrskavo. Za dekoraciju koristiti jestive priloge, a izbegavati previše celog povrća, boja, a namernice servirati prema veličini. Kako namernice u jelu tako i za dekoraciju obavezno moraju biti sveže. Kod serviranja jela koja se servraju u komadima obavezn je neparan broj.

Za svaku supu najbolji ukras je sitno seckani peršun, a pri serviranju paste dodati nekoliko kapi ulja radi sjajnijeg izgleda i obaveznu dekoraciju u vidu povrća ili svežih začina jer će u suprotnom izgledati bezlično. Boja hrane na tanjiru treba da bude prirodna i kompatibilna.

Za izgled namernice veoma je važan način i tehnika pripremanja. Prekuvano povrće neće imati poželjan izgled i dekorativnu funkciju kao povrće koje je kuvano na pari. Kod serviranja pečenog mesa poželjno je da se vidi hrskava korica ili tragovi linija kod grilovanog mesa, dok kod kuvanog mesa treba poslužiti sos ili prilog koji će vizuelno privući. Kod prženog mesa treba voditi računa o višku ulja koje se odstranjuje stavljanjem mesa posle pečenja na papirni ubrus da bi upilo višak masnoće.
Ono što nikako ne sme biti zaboravljeno, je to, da topla jela treba servirati na tople tanjire, a hladna jela na hladne. U suprotnom biće narušen kvalitet serviranog jela, brzo će se ohladiti ili će se povećati temperatura do neželjene granice.
Na samom kraju pre iznošenja tanjira sa jelom iz kuhinje, obavezno proveriti da li je rub tanjira čist. Ako su nastali tragovi prilikom serviranje neophodno ih je ukloniti papirnim ubrusom.