Sezonski jelovnik

  • 06.04.2018
  • SAVETI
Sezonski jelovnik

Retki su restorani koji nemaju potrebu za promenom jelovnika.

Uglavnom su to restorani sa tradicijom, sa prepoznatljivom kuhinjom tj. ponudom, te bi im promena narušila već stečeni imidž.

Ako se ipak odlučite za sezonski jelovnik, potrebno ga je menjati sa promenom sezone. 


Ove povremene promene jelovnika mogu ubaciti svi restorani jer bi tako gosti mogli da uživaju u novim svežim jelima u toku sezone.
Ugostitelj koji se odluči na ovu promenu može i treba zadržati osnovni jelovnik na koji su gosti navikli, a dodavanjem će proširiti meni i dobiti nove ukuse.
Time će biti zadovoljni gosti, jer će znati da uvek mogu probati i nešto novo u restoranu koji vole i redovno dolaze.

Širom i sezonskom ponudom gosti stiču utisak da neko vodi računa i prati potražnju čime ispunjava njihove želje i potrebe.

Ovu ponudu treba menjati sa promenom sezone što znači dva do četiri puta godišnje.
Promena jelovnika pozitivno utiče na goste, posebno na one redovne, koji znaju da mogu računati na nove i dobre ukuse. To gostima prija i rado se vraćaju.
Pored toga što će gosti biti zadovoljni, sezonski jelovnik dosta utiče i na računicu kod troškova za nabavku namernica. Sezonske namernice su dosta jeftinije kada im je prirodna sezona sazrevanja.

Prilikom osmišljavanja nove ponude jela i pića, bitno je poznavati i ispratiti gastronomske trendove.
Trendovi mogu prosečni restoran izdići od većine ostalih, posebno reklamom zadovoljnog gosta.
Ovu ponudu možete smisliti i kreirati sami uz pomoć kuvara, koji to treba da realizuje, a možete i sa profesionalnim timom ili koristiti Internet.

Vešti i dobri konobari mogu pomoći u ponudi i predstavljanju novih jela što je takođe jako bitno.

Za dobro poslovanje ugostiteljskog objekta računica je veoma bitan faktor, i da bi vaš posao tekao onako kako Vi to želite, treba redovno pratiti cene namernica a pri tom voditi računa o kvalitetu i blagovremeno se informisati o novitetima na tržištu.
Sezonski jelovnik ugostitelju donosi dobru računicu, jer sa sezonskim voćem i povrćem dobija nižu cenu i odličan kvalitet, te jela na meniju ne moraju biti skupa. 

Dobar restoran čini dobar jelovnik, a bogatiji više gostiju.