Somelijer

  • 06.12.2017
  • SAVETI
Somelijer

Somelijer (sommelier) je francuska reč. Zbog svog teškog prevođenja najčešće je upotrebljavaju u francuskom izvornom obliku. Njeno prvobitno značenje je bilo podrumar u manastiru, kaluđer koji je brinuo o vinu. Danas se za somelijera kaže da je i vinolog, restorater, vrsni poznavalac vina itd.

Somelijer je vinski profesionalac zadužen za direktan kontakt sa posetiocima u ugostiteljskom objektu, koji ima zadatak da se stara o ukusu posetilaca. On predlaže vrstu vina i pomaže u njegovom odabiru, kako bi gost bio zadovoljni i uživao. Danas je ovo sve traženije i popularnije zanimanje. Povećanja potreba za ovim zanimanjem pojavila se sve većim brojem eskluzivnih i specijalnih ugostiteljskih objekata. Pored već spomenutog posao somelijera zahteva poznavanje osnova vinogradarstva i vinarstva, prepoznavanje kvaliteta vina, poznavanje svetskih vinskim regionima, načinu konzumiranja i serviranja vina, slaganje vina i hrane, čitanje etikete, krejiranje vinske karte. Vinski profesionalac je zadužen za širenje vinske kulture i konzumaciju kvalitetnog vina. Njegov posao u ugostiteljskom objektu, može da poslužii za edukaciju osoblja, i da pruži savete o nabavci i skladištenju različitih vinskih vrsta kao i za njihovu rotaciju u podrumu.

Lepeza vina je širokog spektra, kao i specifičnost svake od njih, zato ovo zanimanje iziskuje dobro poznavanje, stalno učenje i napredovanje.

Somelijer ima veliku odgovornost u specifičnim i skupim restoranima širom sveta. Njegova umetnost i znanje se cene.

Pored ugostiteljskih objekata somelijeri imaju ulogu i u velikim distributivnim sistemima, specijalizovanim prodavnicama, galerijam vina i drugo.