HOKIYAMA SWIRL DAMASCUS SET

  • JAPANSKI NOŽEVI
HOKIYAMA SWIRL DAMASCUS SET

Hokiyama Swirl Damascus Set noževa je svestran set noževa za korisnike koji traže sve karakteristike kvalitetnih japanskih oštrica – tanki profil, japanski dizajn i izdržljiv japanski čelik. Set sadrži dva noža koji se međusobno nadopunjuju i prikladni su za profesionalnu kuhinju i amaterske entuzijaste. Gyuto će zablistati kod svih vrsta seckanja i rezanja na kuhinjskoj dasci, dok će se petty pobrinuti za dekorativne zadatke.

Ovaj je set prikladan kao prva kupovina japanskih kuhinjskih noževa, a isto tako može biti i odličan poklon!

SET SADRŽI:

Set je sastavljen od kuhinjskog noža Hokiyama Gyuto Swirl Damascus 210 mm i Hokiyama Petty Swirl Damascus 135 mm.

Gyuto ili nož kuvarskih majstora je višenamenski kuhinjski nož koji će zablistati pri svim vrstama rezanja, seckanja i ljuljanja na kuhinjskoj dasci.

Mali kuhinjski nož je za upotrebu delikatnijih kuhinjskih poslova, kod kojih bi veći nož bio nespretan. Koristi se za guljenje, obrezivanje, ukrašavanje, izrezivanje jabučne sredine, očiju kod krompira i slično.

LAMINACIJA:

Uz rezni rub možemo primijetiti izrazitu, valovitu liniju (matirana površina) koja se proteže duž cele oštrice. To je linija gde se razdvaja tvrda jezgra, omotana u 33 sloja mekšeg spoljnog čelika koji su dodatna zaštita od spoljnog uticaja. Ovakav  sendvič u kojem je jezgro od tvrdog čelika omotano spoljnim, mekšim slojevima čelika, zove konstrukcija san-mai. Većina savremenih japanskih noževa izrađena je na ovaj način.

ČELIK:

Jezgra ovih noževa izrađena je od nerđajućeg čelika AUS-10, fabrike Aichi Steel, tvrdoće 62 HRC. Zbog visokog udela hroma (Cr) čelik AUS-10 je veoma otporan na rđanje.

DRŠKA:

Na ovu oštricu ekstravagantnog izgleda postavili smo dršku Tottori Sand u japanskom stilu. Osmougaoni oblik dobro leži i u levom i u desnom dlanu. Drška je izrađena od drva javora i stabilizirana smolom u posebnom postupku, stoga je njegov životni vek vrlo dug. Tokom postupka stabilizacije dodan je pigment u boji koji se upije u drvena vlakna. Završna obrada i brušenje otkriva drveni uzorak. Za drške se biraju komadi javorovog drva s nepravilnom i neravnomernom strukturom, zbog čega se pigmenti u boji različito upijaju u drvo i  pri tome stvaraju zanimljive i jedinstvene uzorke. Svaka je drška je zato unikatna.

KOVAČNICA:

Hokiyama je vodeća kovačnica u perfekturi Kochi u Japanu. Poznata je po najboljoj kvaliteti te tradiciji izrade noževa već više od 800 godina. Očuvali su ručni rad i tradicionalan majstorski obrt koji se prenosi iz generacije u generaciju, ali istovremeno streme ka novom znanju i inovacijama. Usprkos tome  izrađuju noževe po tradicionalnim metodama, slede i modernim tehnološkim smernicama na području metalurgije, obrade materijala i postupaka proizvodnih procesa. Kod Hokiyami se, dakle, radi o spajanju tradicije (土佐一), inovacije (無限) i upotrebljivosti (左近).

Svaki nož u kovačnici prođe kroz približno 50 različitih procesa koje nadziru iskusni majstori. Između različitih koraka, koji su potrebni za izradu Hokiyama noževa, je i za njih poseban proces, koji su nazvali Rolling-Forging. Ovaj proces omogućuje jedinstvenu proizvodnju noževa kod koje se čuvaju svi kvaliteti japanskog čelika.

 

SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice: [Set] Gyuto + Petty
Čelik: AUS-10
Sastav: San-mai / damask
Tvrdoća: 62 HRC
Ukupna dužina: 343 / 260 mm
Dužina oštrice: 210 / 135 mm
Širina oštrice: 45 / 28 mm
Debljina oštrice: 2 mm
Težina: 160 / 85 g
Dužina drške: 128 / 115 mm
Tip drške / drvo: Japanska / Stabwood
Kovač: Hokiyama
Mesto kovača: TOSA / Kōchi Prefektura / Japan
Kanji na oštrici: "Hokiyama"

 

Šifra: 2494

 

UPOTREBA I NEGA:

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

Deklaracija:

Naziv robe: Hokiyama Swirl Damascus Set noževa
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Hokiyama
Uvozi : TF, Beograd, Srbija