SG2 BURA NOŽ ZA PRŠUT 300 MM TOKYO NIGHT

  • JAPANSKI NOŽEVI
SG2 BURA NOŽ ZA PRŠUT 300 MM TOKYO NIGHT

Bura je univerzalan nož za pršut, kovan u japanskom mestu Seki od japanskog prašnog čelika SG2 koji je do poslednjeg detalja optimizovan za rezanje pršute. Njegova tvrda fleksibilna oštrica može biti prikladna takođe za rezanje većih suhomesnatih proizvoda i većih komada mesa. Niko dosada još nije posvetio dovoljno pažnje izradi noža koji bi stvarno odgovarao svim potrebama rezanja pršuta i pri tome bio zaista dobar. Posebno je teško napraviti univerzalan nož za sve vrste pršuta i za sve tehnike rezanja, kojih je jako puno.
Što znači Burja? Burja (slo), bura (hr), bora (it), borea (lat), north wind (ang) je hladan, suv, mahovit severoistočni vetar bez kojeg nema pršuta bez obzira u kojem delu sveta ga prerađuju. Na nožu su otisnuti znakovi za jak severni vetar i u svakoj državi, u kojoj ga prerađuju, će dobiti ime po lokalnom severnom vetru koji suši pršute.
Bura je spoj bogate kulinarske tradicije pršuta s japanskom tradicijom kovanja noževa. Zato što su japanski kovači sa svojom kovačkom tradicijom, znanjem i čelicima najbolji na svetu, sasvim je bilo jasno da nož za pršut napravimo u Japanu.
Zbog prašnog čelika nož je jedinstven za upotrebu u domaćoj kuhinji, ali bez sumnje, rado će ga upotrebljavati i profesionalni kuvari koji žele kraći, žustriji i svestran nož. U kovačnici Suncraft su nož sastavili od San Mai konstrukcije od prašnog čelika koji je jedan od najboljih nerđajućih čelika.
Oblik Bure je jedinstven iako na prvi pogled sličan ostalim noževima za pršut. Ima vrlo tanku oštricu, 1,8 mm. Zero grind pomaže nožu da glatko klizi u dugim rezovima. Dužina oštrice je 30 cm i završava se šiljastim vrhom koji nam govori o poreklu i tradiciji kovača, izvežbanih u izradi katana. Profil oštrice je također malo drukčiji jer oštrica nije potpuno ravna. Blaga napetost oštrine smanjuje tačku kontakta što jako olakšava rezanje.
Kod odabira drške poslužili smo se istom logikom kao kod odabira čelika – univerzalna i laka za održavanje. Lepa, tamnosmeđa, osmougaona drška od pakka drva odlično leži u ruci, nezavisno od toga da li je desna ili leva. Pakka drvo je napravljeno od kombinacije slojevitog drva i epoksi smole, izdržljivo je i ne prlja se tako brzo.
Bunka SG2 se kuje u kovačnici Suncraft, u mestu Seki (Gifu prefektura), poznatom po izradi noževa. Seki je kolevka kovanja u Japanu koja ima više od 800 godina dugu tradiciju izrade katana kao i ostalog samurajskog oružja.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Slicer
Čelik:    SG2
Sastav:    San-mai / convex (hamaguri) / migaki
Tvrdoća (HRC):    62-63
Ukupna dužina:    430 mm
Dužina oštrice:    300 mm
Širina oštrice: 24 mm
Debljina oštrice: 1,8 mm
Težina:    130 g
Dužina drške:    125 mm
Tip drške / drvo: Zapadni / Pakka
Kovač:    Suncraft, Seki
Mesto kovača:    SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Kanji na oštrici:    "sjeverni vjetar" 北風

Šifra: 2274

 

UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: SG 2 Bura 300 mm Tokyo Night
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Suncraft, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija