MIKI YANAGIBA SHIROGAMI 240 MM

  • JAPANSKI NOŽEVI
MIKI YANAGIBA SHIROGAMI 240 MM

Miki Yanagiba Shirogami dugačka je 240 mm tako da ćete u ruci držati težak, tradicionalni japanski nož koji se izvorno koristio za rezanje tankih kriški sirove ribe – da, sušija! Zbog njegove fine oštrine, rezanjem se neće oštetiti stanice odrezane površine namirnica, što je posebno važno pri konzumiranju sirove ribe, jer čuva njen izvorni ukus i teksturu ribe. Danas se takav nož s dugom i tankom oštricom može koristiti i za rezanje velikih komada mesa, (posebno stekova). Nož je jednostrano brušen i pogodan samo za dešnjake. Yanagiba je ponosan član tradicionalne japanske troice (zajedno s debom i usubom).

Miki Hamono u proizvodnji svojih noževa koristi najkvalitetniji i čisti ugljični čelik koji proizvodi japanski čeličan Hitachi. Shirogami #2 čelik ili "bijeli čelik" (white steel), tvrdoće oko 62-63 HRC, koji se zatim kuje zavaren s drugim slojem mekšeg čelika. Riječ je o dvoslojnoj konstrukciji ni-mai.
Kada pitate japanske kovače ili japanske majstore sushija zašto svi toliko vole Shirogami #2 čelik, uvijek ćete dobiti isti odgovor: "Zato što ima ODLIČAN RUB!"
"Odličan rub" u japanskoj terminologiji znači:
•    vrlo visoka tvrdoća i žilavost (čelik nije previše krt)
•    vrlo fina i homogena martenzitna čelična struktura (čelična struktura nakon toplinske obrade), koja će dati vrlo fini/glatki rub nakon poliranja
•    vrlo jednostavno za ponovno oštrenje

Oštrica može dobiti patinu Shirogami čelik ne sadrži hrom, stoga će oštrica, izrađena od ovog čelika, s vremenom dobiti patinu. Prednost ovog čelika je vrlo fina, nežna i dugotrajna oštrina i jednostavno brušenje. Za njegu oštrice preporučujemo upotrebu ulja za njegu oštrica.

Nož ima tradicionalnu japansku Wa dršku od magnolije s obručem od roga vodenog bivola. Drvo magnolije prvi je izbor japanskih kuvara, posebno sushi majstora, jer njegovo drvo ne ispušta mirise koji bi mogli ometati delikatan ukus hrane. Drvo ispušta vlastiti miris zbog ekstraktivnih stvari koje se u njemu nalaze u malim količinama i može se jako razlikovati od drveta do drveta, pa i ovo svojstvo materijala zahteva razmatranje pri odabiru ručke.

O KOVAČNICI MIKI HAMONO:
Miki Hamono je mala kovačnica iz područja Miki u Japanu. Miki je vrlo poznato kovačko područje koje se nalazi u prefekturi Hyogo u središnjem dijelu Japana. Koriste staru japansku tehniku kovanja koja je nastala u izradi samurajskih mačeva. Među japanskim sushi chefovima uglavnom su poznati po izradi tradicionalnih, jednostrano naoštrenih noževa od shirogami (White steel) visokougljičnog čelika. Kovački noževi Miki Hamono savršen su primjer japanskih tradicionalnih noževa, gde je svaki dio noža izrađen "na pravi način", kao u stara vremena, ali ga odvaja od ostalih sličnih kovača po pristupačnijoj cijeni.


SPECIFIKACIJA:

Oblik oštrice:    Yanagiba
Čelik:    White steel 2
Sastav:    Ni-mai / Single bevel
Tvrdoća (HRC):    62-63
Ukupna dužina:    375 mm
Dužina oštrice:    240 mm
Širina oštrice: 30 mm
Debljina oštrice: 4,0 mm
Težina:    160 g
Dužina drške:    130 mm
Tip drške / drvo: Japanska / magnolija
Kovač:    Miki Hamono
Mesto kovača:    Miki / Hyogo Prefektura / Japan

Šifra: 2286

 

UPOTREBA I NEGA: 

Ručno pranje u toploj vodi i sušenje krpom
Za brušenje noža koristite brusno kamenje (ne štapa, koji se upotrebljava za ravnanje oštrice)
Nemojte rezati smrznutu hranu i kosti
Ne stavljajte nož u mašinu za pranje posuđa

 

Deklaracija:

Naziv robe: Miki Yanagiba Shirogami 240 mm
Vrsta robe: Nož za sečenje
Zemlja porekla: Japan
Proizvodi: Miki Hamono, Japan
Uvozi : TF, Beograd, Srbija