Kako poboljšati poslovne rezultate u restoranu?

  • 12.05.2020
  • SAVETI
Kako poboljšati poslovne rezultate u restoranu?

Piše: dr Snježana Gagić, professor, trener i osnivač agencije za edukaciju ugostiteljskih radnika Five Star Experience.

Dobra analiza je ključ upravljanja. Šta ne možeš da izmeriš, to ne možeš da unaprediš. Manadžer treba da proceni u kojim segmentima treba vršiti poboljšanja, smanjiti troškove i štedeti resurse koji ne utiču na kvalitet rada.

Značajno poboljšanje se postiže postavljanjem malih ciljeva i definisanjem načina kako će se oni ostvariti. Ponekad je problem očigledan poput velike fluktuacije radnika. Tada treba da se zapitamo šta je izazvalo ovaj problem. Sigurno je da eksterni faktori imaju značajan uticaj, ali naš zadatak je da se bavimo internim uticajima na koji možemo uticati.

Drugi problemi nisu ovako očigledni pa zahtevaju analitiku koja će dati željene odgovore. Ovde spadaju ocena profitabilnosti određenih jela, njihove atraktivnosti (traženosti), učešće pojedinih troškova u ukupnim troškovima itd.

 

Poboljšanje se može vršiti:

  • analizom menija;
  • analizom rasporeda zaposlenih;
  • analizom zahteva za odmor/slobodne dane zaposlenih;
  • treningom novozaposlenih;
  • razvojem procedura za rešavanje žalbe;
  • razvojem specijalnih događaja i pogodnosti (happy hour, tematske večeri i sl.);
  • razvojem marketinške strategije i
  • odgovaranjem na online recenzije i sl.

 

Sledeća aktivnost koja je poželjna je automatizacija procesa. Može se sprovesti kod online naručivanja hrane, kod dostave hrane od strane trećih lica (npr. donesi.com), prijavljivanja preplata, preuzimanja e-mailova kroz marketinški program i program lojalnosti, obaveštenja o novim recenzijama itd.

Održavanje web stranice je i dalje poželjno sa svim relevantnim informacijama. Da bi se bolje pozicionirali na pretraživaču poželjno je pisati blog.

Poslovni rezultati se na najbolji način mogu unaprediti tako što se prati promet po zaposlenom, upselling određenih artikala i stalnim treningom. Trening je važan da zaposleni usvoje tehnike prodaje, prezentaciju ponude, proceduru usluživanja prema standardima kuće, procedure rešavanja žalbe gosta itd.

 

Veoma je važna ušteda i pri nabavci. Ukoliko imate mogućnost da od jednog distributera nabavljate više artikala i time dobijete povoljniji rabat napravićete značajne uštede. Dalje, treba pratiti mesečne akcije i kupovati artikle koje je moguće suvo skladištiti.

U kuhinji je potrebno pratiti koliko se prate normativi. Neretko se u velikoj gužvi odokatino procenjuje količina priloga, sosa, pa čak i mesa. Održavanje troškova pripreme jela je moguće samo redovnim praćenjem utrošaka.

Optimizacija zaposlenih je sledeća veoma važna stavka. Ovo se postiže pravilnim rasporedom, angažovanjem honoraraca kada je okupiranost iznad nedeljnog proseka i obukom ljudi kako bi mogli da iznesu posao.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć i savet stručnjaka popunite formular na sledećem linku: 

https://www.ugostiteljstvo.com/horeca-ponuda/konsalting-u-ugostiteljstvu