Kako pokrenuti restoran

 • 12.11.2020
 • SAVETI
Kako pokrenuti restoran

Kako pokrenuti restoran i biti uspešan u tome, pitanje je na koje smo i mi sami tražili odgovor(e). Otvaranje novog restorana može biti rizičan poslovni poduhvat, ali uz pravilno planiranje, finansiranje i puno rada, to je definitivno izvodljivo. Posedovanje uspešnog restorana moglo bi biti jedno od najuzbudljivijih i najisplativijih iskustava u vašem životu, ali krenimo od početka.

 

Koncept pre svega!

Najvažnija i prva stvar pri ideji da pokrenete svoj vlastiti restoran, jeste imati jasan koncept restorana. 

Da li će restoran da nudi brzu hranu, ili nešto više u porodičnom stilu, piceriju, vrhunsku italijansku kuhinju ...?!

Ako imate jasan koncept, po pitanju hrane i usluge, vaši potencijalni gosti će imati jasnu predstavu o tome šta mogu očekivati od vašeg restorana.

Utvrđivanje samog koncepta hrane od starta, pomoći vam da strukturirate i organizujete druge aspekte svog poslovanja.

Jednom kada se odlučite za koncept hrane, možete početi i sa osmišljavanjem jelovnika. Ne brinite o cenama ili receptima za početak, pokušajte samo da steknete osećaj kako vaš meni najbolje može da odražava odabrani koncept hrane.

Neke stvari koje treba uzeti u obzir, pri planiranju i osmišljavanju menija, uključuju:

 • šta nude potencijalni konkurenti,
 • gde ćete nabaviti odgovarajuću opremu,
 • gde ćete nabaviti potrebne sastojke,  
 • da li će vam biti potrebne posebne veštine osoblja,
 • itd.

 

Osmišljavanje poslovnog plana

Sveobuhvatan poslovni plan je najvažnija komponenta otvaranja novog restorana. U stvari, uspeh ili neuspeh vašeg restorana mogu zavisiti od snage vašeg poslovnog plana, pa se pobrinite da to uradite kako treba.

Kada pišete poslovni plan, trebalo bi da uključite:

 • sveobuhvatan opis vašeg koncepta,
 • opis ciljnih gostiju/kupaca,
 • pregled menija i potencijalne cene,
 • što više finansijskih informacija (uključite detalje o vašem početnom kapitalu: koliko novca imate i odakle potiče), kao i procenu vašeg dugoročnog prihoda i rashoda,
 • informacije o tome kako planirate da plasirate svoj restoran na tržište,
 • detalji vašeg plana za zapošljavanje i obuku zaposlenih.

 

Još nešto, trebalo bi da osmislite i odeljak koji govori o tome kako planirate da se nosite sa pritiscima i problemima, sa kojima ćete se kao ugostitelj svakodnevno suočavati.

 

POS sistem

Kao ugostitelju, ovo je takođe nezaobilazn deo. Kada tražite najbolji POS sistem za svoje poslovanje, važno je da shvatite koje vrste alata su vam potrebne za pokretanje i razvoj restorana, jer dobar, tj.odgovarajući POS sistem, pomoći će vam da se efikasnije brinete o svojoj administraciji, tj. o svom poslovanju i da ga vodite na pravi način.

pos sistem
 

POS sistem za vaš bizinis zavisiće od više faktora, a ponajviše od toga šta prodajte, koju vrstu usluge nudite, kao i od vrste, veličine i tempa vašeg restorana.

Restorani su jedinstveni u svom poslovanju i zahtevaju brojne specijalizovane funkcije na prodajnim mestima. Sky POS sistem bi mogao da bude rešenje za vas - centralno mesto vašeg poslovanja.

Sa Sky POS programom za restorane, možete lako da uskladite prodaju gotovine i pratite isplate, tako da zatvaranje na kraju postane jednostavna rutina.

 

Odabir lokacije

Pre svega, istražite lokalne zakonske odredbe i propise o zoniranju pre nego što se odlučite za mesto vašeg restorana. Odluke o zoniranju nisu uvek 100% jasne, pa pre svega ispitajte i taj deo dobro.

Zakoni o zoni takođe regulišu način na koji nameravate da koristite određeni prostor, zajedno sa bilo kakvim renoviranjima ili poboljšanjima koja planirate da napravite, pa je važno da razumete sve detalje i zakone u vezi sa tom određenom imovinom.

Pri odabiru lokacije za vaš novi restoran, sledeće karakteristike su među najvažnijim (samo kao smernice):

 • Vidljivost i pristupačnost

Izaberite mesto koje mogu da vide oni koji se voze ili prolaze. Pored toga, razmislite da li postoji parking i lak pristup pešice i automobilom.

 • Demografija

Uverite se da se ciljno tržište vašeg restorana podudara sa demografskim karakteristikama područja.

 • Konkurencija

Ako imate konkurenciju u blizini to može i da vam pomogne u marketingu. Međutim, pametno je imati dovoljno udaljenosti od njih, da još uvek možete da garantujete solidan broj kupaca, koje neće lako odvući neko drugo, slično mesto.

Što se tiče izbora prostora, preporučujemo zakup. Omogućava vam veću fleksibilnost u slučaju da odlučite da proširite ugostiteljski objekat ili nešto drugo što bi vas navelo da menjate prostor.

 

Licence i dozvole

Vodite računa o svim licencama i dozvolama. Morate pribaviti određene dozvole i licence pre nego što otvorite vrata svog restorana, uključujući zdravstvenu dozvolu, dozvolu za alkoholna pića i dozvolu za autorska prava na muziku itd.

Zbog toga je važno razumeti lokalne zahteve, kako bi se osiguralo da bilo koja planirana konfiguracija kuhinje ili neke druge prostorije bude u skladu sa lokalnim pravilima i zakonima.

 

Pronađite dobavljača opreme i hrane

Stalni, pouzdani izvor opreme i sastojaka po razumnim cenama mora se uspostaviti i održavati, kako bi se obezbedio uspeh restorana. Dobavljač restorana na veliko, može vam pomoći da na jednom mestu pronađete mnoštvo onoga što vam je potrebno.

Pouzdani distributeri prehrambenih usluga igraju važnu ulogu u uspehu vašeg poslovanja, a vi ćete želeti da odaberete distributera koji pruža proizvode visokog kvaliteta sa brzom i doslednom isporukom.

Pitajte druge iz vaše branše, ako je moguće, u vašem području, od koga dobijaju svoje proizvode.

Pitajte koje dobavljače posebno vole i zašto?!

 

Ambijent

Ambijent restorana je još jedan važan faktor, koji se odnosi na koncept hrane. Mnogo različitih faktora doprinosi ambijentu restorana, poput nameštaja, osvetljenja, posuđa, uniformi, muzike, stila posluživanja i klijentele.

Imati ideju o ambijentu koji želite da napravite je važno, jer će vas upravo to voditi tokom procesa donošenja mnoštva drugih odluka. Uvek imajte na umu sliku onoga što nameravate da postignete.

 

Zapošljavanje

Dobro obučeno i profesionalno osoblje neophodno je za uspeh svakog restorana. Pre zapošljavanja odlučite koliko će vam trebati zaposlenih, kakav će biti opis posla za svako radno mesto i plata.

Odvojite vreme da detaljno intervjuišete svakog kandidata. Takođe morate da budete svesni kakva će tačno biti njihova uloga u restoranu i šta očekujete od njih:

 • Menadžer

Izbor menadžera za vaš restoran jedna je od najvažnijih odluka koje ćete morati da donesete. Dobar menadžer mora da ima bogato iskustvo, odlične liderske veštine i bogato znanje vođenju uspešnog posla.

Vaš menadžer treba da deli sličan sistem vrednosti kao i vi…da bude oduševljen otelotvorenjem stila i karaktera vašeg restorana.

 • Kuvari

Restoran nije ništa bez odlične hrane, pa bi odabir kuvara trebalo da bude prioritet. Kada unajmljujete kuvare, pored zanja u pripremanju ukusnih obroka, tražite i obratite pažnju na detalje u njihovoj pripremi.

 • Konobari

Budžet će svakako da diktira broj, pa shodno tome, budite obazrivi. Konobari će imati najviše interakcije sa vašim kupcima, pa ćete morati da unajmite ljubazne i sposobne ljude, one koji mogu da rade više zadataka odjednom i da, pre svega, mogu dobro da rade pod pritiskom. Moraćete da obratite pažnju i na njihovu obuku, bilo da imaju iskustva ili ne, kako bi odražavali stil vašeg restorana.

 

Reklamirajte svoj restoran

Zašto Vam je potrebna prezentacija i oglašavanje?

 • Prvo i najvažnije, potencijalni gosti bi trebalo da mogu da pronađu osnovne informacije o vašem restoranu.
 • Drugo, trebalo bi da se osećaju oduševljeno i da osete potrebu da isprobaju vaše specijalitete.

 

Evo par saveta, koji su već postali trend u svetu:

 • Koristite društvene medije

Otvorite Facebook, Tvitter i Instagram naloge da biste delili vesti, fotografije o svom restoranu. Fotografije i opisi treba da komuniciraju sa vašim brendom. Razmislite o tome da uključite slike hrane ili procese iza scene, kako biste privukli potencijalne goste. Obavezno koristite kvalitetne fotografije, jer one privlače.

 • Web sajt

Kreirajte web sajt koji treba da bude jednostavan za navigaciju, a dizajn treba da predstavlja vaš brend. Uključite osnovne informacije o svom restoranu, uključujući adresu, broj telefona, radno vreme i obavezno meni sa galerijom slika.

 • Reklama

Reklamirajte se u nekom časopisu, da polako stvarate sliku i svest o svom novom restoranu/brendu. Trudite se da vas drugi što više pominju.

 • Loyalty sistem

Koristite loyalty sistem kako bi se ostvario što bolji odnos sa gostima:

 • dodeljivanje posebnih privilegija,
 • dodeljivanje popusta vip gostima i članovima kluba,
 • definisanje specijalnih promocija, ponuda,
 • odobravanje popusta na različitim nivoima,
 • i dr. 

 

Promovišti se što više. Prvim gostima dajte besplatno piće ili mali desert. Kupci će pamtiti vaše gostoprimstvo i na taj način, pričati o vama, preporučiti vaš restoran, a na kraju će se velika većina ponovo vratiti, ako ste ostavili lep utisak.

 

Logo

Napravite logotip koji odražava vas. Napravite jedinstveni i privlačan logotip, koji će vaši kupci povezati sa odličnom hranom i vrhunskom uslugom.

 

Svečano otvaranje

Svečano otvaranje je najbolje vreme za reklamu i objavu u štampi, na Intrenetu i sl. Iako to nije mali trošak, novac koji potrošite na svečano otvaranje, vredeće ako vaš restoran dobije publicitet.

Uspešno svečano otvaranje zahteva vreme i planiranje, pa odaberite datum unapred i razmislite o angažovanju lokalnog publiciste koji će vam pomoći oko oglašavanja.

Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da vaše svečano otvaranje bude uspešno

 • Angažujte fotografa

Neko mora da fotografiše svečano otvaranje. Tako će slike biti spremne za novinare. Imajte na umu da je štampa,koja dolazi nakon vašeg svečanog otvaranja,jednako važna kao i štampa koja informiše javnost o vašem otvaranju. Ne odustajte od svojih napora za odnose sa javnošću samo zato što je vaše svečano otvaranje završeno.

 • Pozovite i neku lokalnu poznatu ličnost

Ako doedete političara, televizijskog voditelja ili bilo koju drugu poznatu ličnost na vaše svečano otvaranje, veća je verovatnoća da ćete dobiti izveštaj u medijima.

 • Obezbedite dobru zabavu

Pružajući svojim gostima primamljiv oblik zabave - poput živog benda, DJ-a, plesa ili takmičenja - stvorićete noć koju će oni pamtiti.

Sve u svemu, mnogo toga je na vama. Osmisliti, kreirati, pokrenuti i na kraju voditi uspešan restoran, nije ni malo lak poduhvat.

Međutim, kako ugostiteljska industrija nastavlja da raste i razvija se, a prehrambeni trendovi nastavljaju da se diverzifikuju, uvek ima mesta za još jedno novo i jedinstveno mesto, specijalitet ili neku drugu priču. Uz detaljno planiranje i uspešno izvršavanje vaših jedinstvenih ideja, vaš restoran bi mogao da bude veoma uspešan.

Srećno!