Kako postati profesionalni kuvar?

  • 28.11.2022
  • SAVETI
Kako postati profesionalni kuvar?

Piše: dr Nikole Vuksanović, doktor geonauka, uža oblast gastronomija PhD of Gastronomy

Pre svega, naglasak je na učenju kulinarskih veština u pripremanju hrane. Međutim, u mnogo slučajeva stavovi su mnogo bitniji nego veštine. Dobar stav osim što će pomoći da se savlada veština, pomoći će i da se prevazilaze mnoge poteškoće. 

Pre svega, da bi se postao dobar kuvar, mora se voleti kuvanje i rad u kuhinji. Biti ozbiljan u svom poslu ne znači i ne uživati u njemu. Uživanje se postiže kroz zadovoljstvo kada sve ide kako treba. Svaki iskusni šef je upoznat sa poteškoćama u radu, usled gužve za vreme pripreme obroka. Tokom večere, u najvećoj gužvi, kada se porudžbine primaju tolikom brzinom da ih je teško pratiti, kada je svaki sekund bitan, onda kad se svi uključe, rade kao tim i sve funkcioniše na dobar način, oseća se uzbuđenje u vazduhu. Kuvar sa pozitivnim stavom radi brzo, efikasno, uredno i pravilno. 

Kuhinja zahteva fizičku i psihičku stabilnost, dobro zdravlje, volju za napornim radom. Radna atmosfera i pritisak od obima posla u kuhinji može biti velik i napet, sati dugi i iscrpljujući. Uglavnom se radi noću i vikendima dok se drugi zabavljaju a rad može biti monoton. Zvuči jednostavno napraviti 10 kanapea na času kuvarstva ali rad u hotelu je drugačiji, jer je potrebno napraviti 3000 kanapea. Prevazići ove poteškoće zahteva odgovornost i posvećenost profesiji, kolegama i gostima. Posvećenost takođe znači zadržati se na određenom poslu, a ne ići od kuhinje do kuhinje svakih par meseci. Zadržavanjem na jednom mestu godinu ili dve, postaje se potencionalni radnik na kojeg šef može da se osloni.

Da bi bio uspešan, kuvar mora da razume i nauči da upravlja osobljem i planiranjem proizvodnje. Potrebno je da zna da održava i radi popis opreme, komunicira sa dobavljačima i da zna da rukovodi osobljem na pravi i funkcionalan način. Biti posvećan hrani znači biti posvećen kontinuitetu kvaliteta. Nema razlike u ceni i kvalitetu jela i mestu gde se radi (hotel, restoran ili kiosk za brzu hranu) ako niste posvećen kuvar.

Većina ljudi, koji postanu profesionalni kuvari, to i ostanu jer vole svoj posao. To je bitna motivacija, ali bitno je i održavati i razvijati veštine koje su neophodne da biste bili profesionalac.

Više o ovoj temi možete pročitati u knjizi "Chef Teorija i Praksa"  dr Nikole Vuksanovića koju možete poručiti online na sledećem linku:  https://www.ugostiteljstvo.com/strucna-literatura/chef-teorija-i-praksa