Kako vaš kafić može biti uspešniji

 • 28.02.2019
 • SAVETI
Kako vaš kafić može biti uspešniji

Vaš kafić dobro radi, gosti dolaze, atmosfera dobra, znači, na dobrom ste putu. Ipak, niste sasvim zadovoljni.  

Sa današnjim tempom života i prometom koji se generiše na svakom koraku, uvek ima prostora za boljim i efikasnijim poslovanjem vašeg kafića. Postoje načini kako da ljude ohrabrite da posete vaš kafić, ali i da podstaknete postojeće goste da vas posećuje češće.  

Pokušaćemo malo da vam pomognemo i damo par jednostavnih i pristupačnih ideja, u cilju poboljšanja poslovanja vašeg kafića. 

 

Razmislite o ugođaju i temi kafića 

Jedna od stvari koja može promeniti tok poslovnja u baru je i atmosfera kojom odiše vaš lokal. Postoji nekoliko elemanata na koja treba obratiti pažnju, bilo da se preispitujete ili želite nešto da menjate u izgledu kafića: 

 • Vaš bar bi trebao da ima temu,  jer će vas to izdvojiti u moru jednoličnosti. Ovo se može postići na mnogo načina, evo recimo primer:  neka vaša ponuda pića biti u skladu sa demografskom slikom kraja u kojem se nalazite. 

 

 • Gostima uvek treba ponuditi nešto novo, uz zanimljivu prezentaciju i obaveznom dekoracijom, jer vizuelni efekat je vrlo važan.  

 

 • Jednom mesečno ili nedeljno treba organizovati događaje koji će privući pažnju gostima.  

 

 • Tematsko veče je uvek privlačno, time zadržavate postojeće i privlačite nove goste.  

 

 

Budite dosledni i uvek poslužujte najbolji espresso   

Espresso kafa je jedan od onih  proizvoda kod kojih kvalitet mora da bude 100%. 

Kupci će proći desetak drugih kafića, vaših konkurenata, kako bi pronašli najbolji espresso za sebe, zbog čega ovaj faktor, sam po sebi, znači da vam ne treba  najskuplja lokacija.

Ne, potrebno vam je sledeće: 

 • Najbolji profesionalni aparat za espresso kafu,  
 • vrhunska kafa - Arabica ili Arabika 90%/Robusta 10% (sveže pečeno zrno),  
 • pobrinite se da je svaka šoljica kafe napravljena od strane iskusnog bariste, koji neprestano traži savršen šot! 

 

Pored ovoga, poželjno je pratiti trendove, tržište kao i konkurenciju u vašoj blizini.  

 

Neodoljivu ponudu espresso kafe možete pronaći na našem web shop-u - POSETITE INTERNET PRODAVNICU

 

Ergonomičnost 

Ergonomija je u ovoj priči od vitalnog značaja. Mnogi su već upoznati sa ovim, ali nije na odemet da ponovimo i ukažemo na par stvari koje mogu uticati na dalji tok vašeg poslovanja.

Pobrinite se da radni prostor, naročito radni deo za kafu, bude takav da se barista lako kreće i nesmetano obavlja svoje dužnosti. Važno je da se zaposleni ne takmiče jedni sa drugima u osvajanju prostora.  

 

Napomena: Prodaja velike količine kafe je kamen temeljac svakog kafića, zato se pobrinite radni prostor bude savršeno usklađen.

 

Osim toga, šank, kuhinja, kasa… njihova postavka i uređenje su takođe izuzetno važni za efikasan rad. To podrazumeva da je šank odgovarajuće visine, sa lakim pristupom čašama i dodatnoj opremi. 

Stavite kasu na prednji deo šanka, u neposrednoj blizini radnog prostora bariste. To će omogućiti baristi da čuje narudžbine kupaca i da krene sa ranijom pripremom, što ga čini izrazito efiksanim, a pri tom i konobar nesmetano obavalja svoje dužnosti. 

 

Efiksanost je ključna reč, jer posao zavisi od ergonomičnosti, ali imajte na umu da su za to neophodni dobri uslovi za rad.

 

Ne očekujte nemoguće od svojih zaposlenih, pružite im dobre uslove za rad, a za uzvrat dobijate uvek pun kafić gostiju! 

 

 

Promovišite nešto više od kafe i hladnih pića 

Kafić nikada neće zaraditi dovoljno novca samo od prodaje kafe. Kafa može biti glavni motivator za goste, naročite poslovne ljude, ali bi oni morali višestruko da naračuju kako bi ste bili uspešni. 

 Retko će gost da popije više od jedne kafe pri poseti. 

Kafa bi trebala da bude oko 40% vaše nedeljne prodaje, a dva artikla (porudžbine), po gostu, znači da ste na dobrom putu. U tom slučaju, pobrinite se da uvek imate i nešto što će ići i uz kafu.  

 

 

Proširite svoj meni 

Meni, koji je više orijentisan na hranu, može biti efikasan način za poboljšanjem poslovanja u kafiću. Dodavanjem supa, salata, sendviča, pica, kolača i drugih jela, čija priprema ne zahteva dugu obradu, načini će od vas i vašeg kafića pristupačno i zanimljivo mesto, ne samo za coffee break, već i mesto za ručavanje, a ljudi vole da jedu, nema greške. 

Mnogi kafići dobro rade sa specijalnim ponudama, kao što su organski ili veganski proizvodi.

Uključite uvek nešto novo u jelovnik kafića da biste otvorili vrata nekim novim gostima. 

 

Napomena: Treba  voditi računa i o zalihama, jer zadnje što vam treba je da nemate ono što gost traži i to kada je posla najviše.

 

Ako planirate da uvedete nešto novo, prvo odradite probnu fazu, da bi ste videli popularnost proizvoda, a kasnije zalihu istog.  

 

 

Hostovanje događaja 

Ako u vašem kafiću ima mesta za živu muziku, čitanje poezije ili neke druge događaje, krenite da ih organizujete, onoliko koliko je to moguće. 

Objavite kalendar događaja na društvenim mrežama i širom zajednice. Kontaktirajte muzičare, pisce i organizatore raznih grupa i klubova da biste videli da li bi bili zainteresovani da koriste vaš kafić kao mesto održavanja.  

 

 

Pokrenite profile na društvenim mrežama 

Internet je efikasan promotivni alat za preduzetnike, koji su voljni da ulože vreme i trud u interakciju sa javnošću. Ugostiteljima je to obaveza, ali i šansa da se promovišu ogromnom broju ljudi, bez velikih ulaganja.  

Većina vas sad već ima facebook nalog i određen broj pratilaca. Pokrenite svoju priču i na drugim društvenim mrežama, Instagram, twitter, pinterest is.

Budite aktivni!

Delite priče koje su od interesa za lokalnu zajednicu ili se odnose na vašu branšu, podučavajte malo ljude, ali dozirajte.

Dozvolite ljudima da vide kakve ste sve događaje hostovali i šta je na repertoaru - da vide da se kod vas nešto dešava. Mladi su uvek u potrazi sa novim dešavanjima i novim mestima za izlazak.  

Odgovarajte na komentare i komnetarišite, jer istinskim interakcijama sa ljudima, vi negujete lojalnost i dopirete do novih klijenata. 

 

 

Da li znate šta zaista nudite svojim posetiocima? 

Pojedini vlasnici kafića ne razumeju da goste treba razumeti i u potpunosti zadovoljiti, pa se često koncentrišu na pogrešne delove ponude.  

Vaši gosti koriste kafić iz više razloga, a ne samo da utole žeđ i glad ili potrebu za kofeinom. Postoje i drugi razlozi kao što su: 

 • bekstvo iz stresne kancelarije,  
 • mesto za rad (a to podrazumeva wi-fi), 
 • mesto gde se održavaju i razvijaju veze, 
 • poslovni sastanci u ugostiteljskim objektima nisu novost, 
 • prilika da se upozante sa osobljem svog omiljenog kafića (van špica), 
 • i dr. 

 

Razumevanje potreba vaših gostiju pomoći vam da bolje osmislite ponudu i donesete odluke koje će privući nove, ali i zadržati stalne klijente. 

Da, jasno nam je da je ponekad skuplje privući nove klijente u kafić, nego zadržati stare. Da bi zadržali stare klijente, pokušajte da učinite nešto za njih, kako bi se osećali važnim. Ponudite im male, ali ekskluzivne povlastice. 

 

Važno je da budete u posedu pravog POS sistema

U poslovanju ugostiteljskih objekata, poput kafića konkurencija je velika i jaka, a ključ uspeha leži u usluzi koju pružate svojim gostima. 

Ako nemate dobar sistem za elektronsku evidenciju prodaje, teško je imati jasan uvid u ono čime se bavite. Što više podataka imate o svom poslovanju, veća je mogućnost da donesete odgovarajuće odluke, pa samim tim i pospešite svoje poslovanje.

Zar to i nije cilj?!

Kafići su jedinstveni u svom poslovanju i zahtevaju brojne specijalizovane funkcije na prodajnim mestima. Bez obzira da li posedujete manji ili veći kafić, pravi POS sistem prodaje može vam biti od velike pomoći i pravi saveznik u poslovanju, jer vam daje:

 • uvid u trenutno poslovanje, kao i praćenje trenda rasta i pada prodaje kroz periode,
 • detaljnu analizu
 • mogućnost povezivanja sa Vašim knjigovodstvenim sistemom,
 • i još mnogo toga..
   

sky pos softver

 

Vredi da se pozabavite malo više ovim delom poslovanja i prikupite sve potrebne informacije, a naš tim sa portala izaći će vam u susret sa svim detaljnim informacijama po pitanju POS sistema, ne ustručavajte se - KONTAKTIRAJTE NAS

 

Kako do cilja?

Kao što vidite, ne postoji tajni recept, a ni članak koji otkriva kako se vodi uspešan kafić. Većina tajni o uspešnom poslovanju se svodi na težak rad, iskustvo, ponekad sreću ili kombinovanjem ova tri slučaja.  

Koji je najbolji način da se krene i koje korake treba da preduzmete da biste poboljšali poslovanje svog kafića?  

Ne znamo sa sigurnošću. Ipak je to na vama vlasnicima i mendžerima da saznate i podelite sa svima nama.

Postoje oni koji mogu direktno da vam pomognu u razvoju poslovanja, bilo putem konsultantSkih usluga ili u vidu stručne literature, poput popularne knjige Servis hrane i pića, autorke Snježane Gagić, koju su mnogi ocenili kao nešto što mora da vam dođe pod ruku, kada ramišljate o poboljšanju ugostiteljskog poslovanja.

Knjiga je prodata u peko 2500 primeraka i unjoj će te, sigurni smo, pronaće odgovore na mnoga pitanja, koja smo i kroz ovaj članak pomenuli.

Kako doći do izvodljivog, smislenog skupa akcija kojim ćete rešiti problem ili pronaći neke nove mogućnosti?

Da biste se izborili sa ovim i sličnim pitanjima, nije dovoljno da posedujete znanje. Pored iskustva, neophodan i drugačiji pristup:

>>> Poručite knjigu i pronađite odgovore na ova pitanja