Razlika između jelovnika i menija

 • 26.03.2019
 • SAVETI
Razlika između jelovnika i menija

Reči meni i jelovnik su svima dobro poznati nazivi za za spisak jela u restoranu ili nekom drugom ugostiteljskom objektu. Izuzev ugostitelja, mnogi ne znaju da meni i jelovnik nisu jedno te isto.

Na engleskom jeziku, jelovnik se kaže Menu – u prevodu meni, što stvara zabunu kod naših ugostitelja o tome koja je reč ispravna. Obe reči su ispravne, ali imaju drugačije značenje.

Među ugostiteljima u svetu jelovnici se dele na dve vrste:

 1. À la carte – mi ćemo po pravilu da kažemo jelovnik.
 2. Table d'hôte – ono što mi zovemo meni.

 

 

Šta je À la carte?

À la carte je francuski izraz, koji se koristi još od 19. veka i prevod bi glasio: "prema meniju". Ovo je zapravo jelovnik sa ukupnom gastronomskom ponudom i naznačenim cenama.

U jelovniku svako jelo ima posebnu cenu, te se jela zasebno naplaćuju. Gost sam odabere iz ponude i sastavi svoj obrok, iz svake grupe ponuđenih jela. Na kraju obroka sve se sabere i gost plaća krajnju cenu.

A la carte

Izvor: The Church

 

Iz tog razloga se jela po narudžbi À la carte pripremaju tek nakon što kupac poruči svoje jelo.

A kao rezultat:

 • priprema jela zahteva više vremena,
 • neophodan je veći prostor u kuhinji,
 • potrebna je odgovarajuća oprema za pripremanje,
 • neophodno je i obučeno osoblje,
 • neekonomičnost - veći gubitak hrane i otpadaka.

 

 

Šta je Table d'hôte?

Slično izrazu a la Carte, Table d'hôte je takođe francuski izraz, koji znači “tabela domaćina”.

Međutim, za razliku od À la carte, Table d'hote je ponuda kompletnog obroka, sastavljenog od više jela, sa unapred utvrđenom cenom. 

 

Table d hote

Meni može u svojoj ponudi da ima više sastavljenih obroka sa fiksnom cenom.

Ovde je specifično to što gost, iako ne konzumira određeno jelo iz menija, mora da plati puni iznos koji je određen za to.

Ovaj meni uključuje:

 • unapred pripremljena jela, koja će da budu dostupna u određeno vreme,

 • prvaljenje veće količine hrane,

 • serviraje željenih jela bez dužeg čekanja, za razliku od A la Carte menija.

 

 • ovaj tip menija je ekonomičan iz perspektive restorana, jer ima manji gubitak hrane i otpadaka,
 • ne zahteva obučeno osoblje (za razliku od A la carte menija),
 • po ceni je mnogo pristupačniji od A la Carte.

 

Ova praksa je uobičajena u restoranima za vreme odmora ili radne pauze.., a naročito za vreme praznika.

 

Osnovne 2 razlike između À la carte i Table d'hôte

Definicija

Osnovna razlika je u ceni i izboru jela.

A la Carte je tip menija koji uključuje širi raspon jela, koji su individualno određeni, dok je Table d'hote tip menija, koji se sastoji samo od određenog broja ponuđenih jela, za određenu cenu.

 

Cena

Kod À la carte menija sva jela se posebno naplaćuju. Prema tome, kupac plaća u skladu sa tim, ali u Table d'hôte meniju, celokupan meni obrok ima određenu cenu i gost mora da plati pun iznos poručenog menija.

 

Restoran ne poznajemo dok ga ne "isprobamo"

Danas smo okruženi raznim tipovima restorana, koji pokušavaju da privuku kupce, na ovaj ili onaj način. Najpre u svojim reklamnim kampanjama koriste dizajn enterijera, kao atrakciju, a nakon toga pominje se meni - jedan od odlučujućih faktora kada govorimo o posećenosti.

Dizajn i ponuda iz menija vas upoznaju sa kreativnošću određenog ugostiteljskog objekta... ali, hrana i njen kvalitet, o tome sud donose gosti i kritike...

À la carte i Table d'hôte su samo neki od postojećih menija, ali su svakako polazna osnova za sve ostele termine, koji se koriste u svetu ugostiteljstva.

Meni, ma koje vrste, odražava stav nekog restorana.

Način na koji predstavljate sebe, odraziće se i na meni, stoga nije na odmet da se pozabavite ovom terminologijom pre nego što krenete u potragu za omiljenim restoranom… ili, pre nego se upustite u kreiranje menija za svoj restoran.

 

Stručna literatura

Mnogi ugostitelji su sada našli pred izazovom, zbog novononastale situacije u svetu, i svaki stručan savet i dodatne korisne informacije mogu da budu od velike pomoći. Brojni faktori su uključeni u pripremu i izradu menija. 

 

Svi težimo ka tome da svojim gostima pružimo najbolje moguće iskustvo, od samog ulaska u ugostiteljski objekat.

 

Servis hrane i pića - sveobuhvatni priručnik ugostiteljskog poslovanja, može vam pomoći da stvari postavite na pravo mesto. 

Knjiga je namenena svima koj su uključeni u ugostiteljsku delatnost i u njoj ćete, između ostalog, pronaći i korisne savete u vezi sa temom ovog članka, kao npr: Razlika između menija i jelovnika, sa detaljnim objašnjenjem, primerima i sl.

Autor ove knjige je dr Snježana Gagić  - osnivač agencije za edukaciju i savetovanje ugostitelja "Five Star Experience", a bavi se i uvođenjem standarda kvaliteta usluge i obučavanjem osoblja po regionalnim restoranima.

 

Za više detalja o ovoj knjizi, posetite naš web shop >>>