Dekorativna rasveta za restoran

  • 03.01.2024
  • TRENDOVI
Dekorativna rasveta za restoran

U današnjoj, savremenoj eri, gde hrana i sve što je okružuje postaju predmet pažljivog proučavanja pojedinca, podjednako je važno zadovoljiti i pogled i nepce. Ovakav scenario, nameće potrebu da odabrana dekorativna rasveta za restoran, kao i raspored rasvetnih tela postanu jedna od osnovnih komponenti u unutrašnjem dizajnu restorana.

Greška u odabiru rasvete može da ugrozi opšti utisak i tako negativno utiče na iskustva gostiju - zato je vrlo važno da pored kulinarskih kvaliteta, pronađete i pravo rešenje za osvetljenje restorana, jer to može biti ključni element u postizanju uspeha.

U ovom članku ćemo se pozabaviti osnovnim aspektima, potrebnim za uspešno postavljanje osvetljenja u restoranu, kako biste maksimalno iskoristili potencijal dekorativne rasvete.

 

Najvažnije vrste rasvete

Pre nego što krenemo u razmatranje koja ideja dekorativne rasvete za restoran najviše odgovara specifičnim potrebama svakog pojedinačnog prostora, treba da razlikujemo tri najvažnije vrste osvetljenja i njihove karakteristike. U stvari, samo veštim kombinovanjem ovih vrsta osvetljenja moguće je postići pravu atmosferu u restoranu.

 

Ambijentalna rasveta

Ambijentalna rasveta predstavlja glavni izvor svetlosti u prostoriji. Glavni cilj ove rasvete, pored „kreiranja ambijenta“ , je i da omogući onima koji borave u prostoriji da se slobodno kreću, zahvaljući vidljivosti koju omogućava ovaj vid rasvete. Unutar restorana, ambijentalno osvetljenje se može dobiti korišćenjem plafonskih lampi, kao što su lusteri i visilice. One će garantovati dobru opštu osvetljenost i učiniće plafon primarnim izvorom svetlosti.

 

Dodatna rasveta  - dodatno osvetljenje (radnog) prostora 

Ovaj vid rasvete nam omogućava da lakše obavljamo određene aktivnosti, kao što je čitanje i pisanje i najčešće se koristi za dodatno osvetljavanje radnog prostora. U restoranu se takođe koristi za osvetljavanje stolova ili dela šanka, a stone lampe su najpraktičnije za rešavanje ovih potreba, jer su pokretljive i lako prenosive.

 

Akcentna rasveta

Akcentna rasveta ima funkciju da skrene pažnju na određene žarišne tačke u prostoru. U dekorativnoj rasveti, akcentna rasveta se koristi za osvetljavanje arhitektonskih detalja, umetničkih dela, nameštaja ili skulptura. Spot lampe su najefikasnije u rešavanju ovih izazova i to najviše zahvaljujući usmerenom svetlu koje emituju, kao i mogućnosti pomeranja gore-dole, levo-desno.

Na osnovu ove klasifikacije, izabrani tip osvetljenja može da pripadne jednoj ili drugoj grupi na osnovu položaja, okruženja ili doba dana. Na primer, spot lampa može da se koristi i kao akcentno svetlo i kao dodatno osvetljenje (radnog) prostora.

 

Dekorativna rasveta za restoran – saveti

Najvažniji je prvi utisak, a odabrano rešenje dekorativne rasvete za restoran govori mnogo o njegovoj atmosferi i samoj ideji restorana koju želite da izrazite. Upravo je rasveta najbolji način da kroz prvi utisak stvorite imidž i atmosferu restorana. U nastavku ćemo dati savete koje treba slediti da biste dekorativno osvetljenje pretvorili u prave estetske elemente koji mogu da pruže funkcionalnost i kod gosta ostave trajan utisak.

 

Rasveta treba da ima značajnu ulogu u vašem projektu

Imati jasno definisanu opštu sliku projekta unutrašnjeg dizajna restorana, znači da u startu treba rasvetu da postavimo na listu vaših prioriteta i to sve u cilju postizanja željenog krajnjeg cilja koji će se ogledati u stvaranju „prave“ atmosfere. Pored ovog, dizajnerskog aspekta, važno je voditi računa i o praktičnim stvarima, na primer, ako se odlučite da stolove osvetljavate stonim lampama, bilo bi dobro da postavite utičnice na strateški i funkcionalno dobro osmišljena mesta. Ukoliko će ovaj zadatak rešavati zidne lampe, onda vam je jasno da nećete moći slobodno da razmeštate stolove, jer će njihov položaj biti unapred određen postavljenim zidnim lampama.

 

Koristite više rešenja za osvetljenje

Kao što smo već spomenuli, uspešan projekat dekorativne rasvete zahteva da se koriste različite vrste osvetljenja. Na prvom mestu je uvek ambijentalno osvetljenje, koje osim što daje glavni izvor svetlosti, ukoliko se postavi strateški ima sposobnost da stvori „ambijent“, pa čak i da kreira privid većeg prostora, viših plafona itd.

Nakon ambijentalne rasvete, na scenu stupa dodatna rasveta, koja se primenjuje na stolovima ili određenim lokacijama, kao što su šank, kasa ili određen kutak koji treba vizualno da se izdvoji od ostatka prostora. Za ovo poslednje mogu da se koriste podne lampe koje svojom pojavom mogu i dodatno da pojačaju utisak.

Konačno, akcentna rasveta ulazi u igru kako bi se privukla pažnja gosta na određene detalje dizajna ili nameštaja koji karakterišu restoran.

Upotrebom sve tri vrste osvetljenja na komplementaran način, očekivani rezultat je sinergija svetlosti i senki koja može da ocrta profil vašeg restorana na jedinstven i originalan način. Važno je napomenuti da igrom svetla i senki takođe, možemo i da prikrijemo nedostatke i neželjene elemente.

 

Vodite goste svetlom

Za goste, mogućnost da se odmah intuitivno orijentišu u prostoru je od suštinskog značaja da bi se osećali prijatno i opušteno. Gosti za nekoliko sekundi moraju biti u mogućnosti da pogledom pronađu svoj sto, kao i da bez napora dođu do drugih delova restorana, bilo da se radi o toaletu, kasi i dr. Da bi se gost vodio osvetljenjem kombinuje se upotreba akcentnog i ambijentalnog osvetljenja, na ovaj način oko gosta će se fokusirati na istaknuta područja.

 

Odaberite dekorativnu rasvetu na osnovu koncepta restorana

Koncept, raspoloživi prostor i vrsta klijentele koju želite da privučete su tri faktora koja bi najviše trebalo da vode izbor rešenja dekorativnog osvetljenja za vaš projekat dizajna osvetljenja u restoranu.

Da biste dizajnirali osvetljenje restorana, svaki detalj mora biti u skladu sa prostorom lokala i sa onim što želite da istaknete.

 

Stvorite pravu atmosferu igrajući se sa različitim stepenom osvetljenosti

Svetlost je osnova na kojoj se stvara atmosfera u prostoriji. Pronalaženje prave temperature boje je osnovni korak. Ne želite da pravite greške koje bi stvorile sukobe sa raspoloženjem koje želite da postavite.

Prema mišljenju specijalizovanih dizajnera osvetljenja u restoranima, toplo osvetljenje daje gostima osećaj opuštenosti, posebno ako je postavljeno u okruženjima sa hladnim i aseptičnim izgledom. Termin "topla svetla" odnosi se na lampe koje ne prelaze 3000 Kelvina.

Pametno rešenje je, na primer, da koristite lampe sa integrisanim dimerima, što vam omogućava da podesite osvetljenost prema dobu dana.

 

Koristite boje, ali oprezno

Moderne tehnologije koje se danas koriste u industriji rasvete, omogućavaju nam da obojimo prostoriju svetlom. Obojenu rasvetu treba koristiti, jer nam omogućava da postignemo upečatljive efekte, ali moramo biti vrlo oprezni i nikako ne smemo da preteramo.

 

Osvetlite tanjir

U restoranima, pogotovo na visokom nivou, gde kuvari stvaraju prava kulinarska umetnička dela, neophodno je da svetla realno otkrivaju boju namirnica i sastojaka na tanjiru.

Najveći indeks prikazivanja boja je 100, a minimum potreban za ovakvo osvetljenje je 80 CRI. Odabir pogrešnog indeksa prikazivanja boja znači stvaranje pogrešne slike o hrani u tanjiru i onemogućavanje potpunog postizanja vizuelnog iskustva.

 

Obratite pažnju na udobnost i funkcionalnost

Udobnost i funkcionalnost se dopunjuju. Gost mora biti smešten u najbolje uslove da čita meni i jasno vidi šta jede, bez iritantnog bleštanja.

Da bi se izbegle ovakve situacije koje ugrožavaju udobnost gostiju, možete se odlučiti za lampe sa difuzorima od tkanine ili mat stakla, ili postaviti izvore svetlosti van vidnog polja, dalje od potencijalnih reflektujućih površina.

 

Pratite trendove

Trendovi se rađaju i umiru neprekidno, ali neki su predodređeni da ostanu dugo, pa čak i da ostanu trajno. Evidentno je, na primer, da su danas lampe bez abažura ponovo u modi, pa čak i postavljene sa vidljivim, a često i naglašenim kablovima.

 

Pronađite kompromis između funkcionalnosti i dizajna

Dekorativna rasveta za restoran koja personalizuje okruženje kroz neposrednu izjavu o stilu, a istovremeno je funkcionalna kako za goste tako i za osoblje, nesumnjivo je najveći izazov za dizajnera osvetljenja, ali takođe i tajna uspeha projekta.

U suštini, ono što je neophodno uraditi je pronaći savršenu ravnotežu između dekorativnog i tehničkog osvetljenja.

 

Izračunajte potrebno osvetljenje

Za pravilno osvetljenje restorana, kao i svakog drugog prostora, neophodno je izračunati koliko je lumena potrebno da se osvetli svaki kutak. Ova vrednost zavisi i od površine koju treba osvetliti i od intenziteta svetlosti nazvanog Luks.

Dakle formula je:

Lumen = Luks x m2

Izračunavanjem ove vrednosti moguće je identifikovati najpogodnije sijalice, odnosno instalaciju osvetljenja. Prosečna osvetljenost za kuhinju restorana, koja predstavlja profesionalni prostor, ne sme biti manja od 500 Luksa. Proračun za druge prostorije zavisi od vrste atmosfere koju želite da postavite, kao i na osnovu ciljne grupe vaših gostiju. Na primer, restoran sa veoma mekim i prefinjenim osvetljenjem će verovatno pre privući određenu vrstu odrasle klijentele, a ne školarce i studente ili roditelje sa malom decom.

 

Nivoi osvetljenosti koji najviše odgovaraju Vašem restoranu

Kao što smo više puta ponavljali, da biste mogli ciljano odabrati pravu vrstu dekorativne rasvete za restoran, prvo morate definisati vrstu atmosfere koju želite da kreirate.

Ako je cilj stvaranje intimnosti, onda je bolje da se odlučite za neka meka svetla i jedan nivo slabog osvetljenja. Ugradnjom dimera biće moguće podešavati intenzitet svetlosti ako je potrebno.

Ako, naprotiv, želite da klijentelu održite budnom i pažljivom, onda bi trebalo da izaberete jarka i inspirativna svetla. Ova vrsta osvetljenja je pogodnija za lokacije kao što su poslastičarnice, kafići ili porodični restorani, gde je usluga brža i gde se gosti brže smenjuju.

Broj potencijalnih rešenja za osvetljenje takođe raste kada se uzme u obzir radno vreme restorana i kada se razmotre i različiti modeli lampi koje su danas dostupne za različito doba dana.

Ukoliko pričamo o osvetljenju restorana tokom dana, izbor dekorativne rasvete će se sigurno razlikovati od onoga što biste izabrali za prefinjen i romantičan restoran otvoren samo uveče.

Sa druge strane, ako je restoran otvoren ceo dan, bilo bi prikladnije izabrati odgovarajuća rešenja za osvetljenje za svaki termin u toku dana.

 

Prirodno svetlo: kako ga maksimalno iskoristiti

U bilo kom projektu dizajna rasvete, neophodno je postići savršenu integraciju prirodnog i veštačkog svetla.

Stoga, čak i pre izbora dekorativnog osvetljenja za restoran, neophodno je proceniti njegov potencijal prirodnog osvetljenja. Korišćenje prednosti prirodnog svetla nije važno samo za garantovanje prave vizuelne udobnosti, već je i korisno sa stanovišta uštede energije.

Svakako, visoki prozori i svetlarnici, kao i velika vrata sa staklenim panelima, elementi su koje treba iskoristiti da garantuju prodor sunčevih zraka i prirodno ispunjavaju prostorije svetlošću, ali je isto tako neophodno i preduzeti mere predostrožnosti.

U stvari, postavljanje stolova pored prozora je dobro rešenje, ali morate da se uverite da nisu postavljeni blizu vrata, jer rizikujete da goste izložite hladnom vazduhu ili gužvi gostiju u prolazu.

Takođe, važno je imati na umu da će gosti koji sede okrenuti prema istoku i zapadu praktično imati sunce u očima, tako da je dobra ideja da instalirate sisteme za sprečavanje sunčeve svetlosti.

Štaviše, moramo uzeti u obzir da će se gradacije svetlosti menjati sa godišnjim dobima i da će promeniti boju enterijera. Procena svih ovih faktora će vam pomoći da izbegnete grešku u proceni koja bi se pokazala štetnom za udobnost gostiju.

 

Stilovi dekorativne rasvete zasnovani na tipu restorana

Stil je duša restorana i mora se efikasno kombinovati sa vrstom restorana koji želite da ponudite. To je razlog zašto pažnja prema dizajnu i estetici restorana sve više polazi od pravilnog izbora lampi.

Dakle, prvo pitanje koje treba sebi postaviti je: koju vrstu usluge i hrane nameravate da ponudite?

Postoje različite vrste modela, boja i nijansi za svaku lampu koje će se moći posebno prilagoditi tipu mesta i vrsti klijentele kojoj je namenjena.

 

Dekorativna rasveta za restoran: kombinacija stila i funkcionalnosti

Videli smo kako dekorativna rasveta igra centralnu ulogu u dizajnu i stvaranju atmosfere restorana.

Kada je u pitanju izbor pravog rešenja za osvetljenje, potrebno je uzeti u obzir mnoge faktore i preduzeti prave korake za kombinovanje stila i funkcionalnosti.

Kombinovanjem različitih nivoa osvetljenja u širem dizajnu osvetljenja, biće moguće stvoriti efikasnu, ali istovremeno upečatljivu atmosferu koja je dobrodošla i koja će voditi gosta u jedinstvenom čulnom iskustvu.

Ispunjavanje prostorija različitom atmosferom i korišćenje različitih nijansi svetlosti optimalno će osvetliti prostor i oraspoložiti goste, čineći da se odmah osećaju opušteno.

Ne zaboravite da dekorativna rasveta za restoran mora da bude u stanju da se prilagodi vrsti objekta i da izrazi sopstvenu ideju o stilu.