Saznajte više o tartufima

  • 07.12.2017
  • TRENDOVI
Saznajte više o tartufima

Tartufi ili gomoljače (latinski Tuber) su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. Nalaze se ispod zemlje na dubini od 1 do 30 cm, pa ih je zbog toga vrlo teško pronaći bez posebno izdresiranih pasa  ili svinja. Najcenjenija vrsta tartufa je beli tartuf (Tuber Magnatum), zatim crni tartuf (Tuber melanosporum). Beli tartuf se ubraja među  najkvalitetnije te postiže najveću cenu na tržištu. Cena zavisi od klase i veličine tartufa. Beli tartuf se istopovećuje sa dragocenim blagom, svuda u svetu je poznat i cenjen. 
 
Tartuf ima vrlo jak i specifičan miris, nešto poput belog luka i starog sira zajedno. U Francuskoj se pre tridesetak godina počelo sa uzgajanjem crnog tartufa, zatim i u Italiji. Kod nas su
ljudi probali uzgajati beli tartuf, ili čak vraćali u zemlju beli tartuf kojeg su prethodno izvadili kako bi narastao veći ali bez uspeha. Čak su u Australiji izumitelji napravili električni detektor za tartufe, no nikad se rezultati rada tog uređaja nisu objavili niti je uređaj na prodaji. Dosadašnja praksa je pokazala da se crni tartuf može gajiti na plantažama, nakon četiri godine postoji mogućnost da se dobiju prvi pozitivni rezultati uzgajanja.   

Tartufi važe za veoma jak afrodizijak, što su nedavno dokazali i italijanski naučnici, kojisu potvrdili da tartufi sadrže hemijsku supstancu koja se nalazi u ljudskom organizmu, a koja podstiče seksualnu aktivnost. Kada je u pitanju kulinarstvo, uvaženi gastronomi širom sveta još uvek se ne mogu složiti da li je tartuf namernica ili začin. U svakom slučaju većina njih tvrdi da onaj ko oseti jednom ovaj karakterističan ukus, vraća mu se ceo život. Tartufi se termički ne obrađuju i ne peru se. Pre upotrebe se operu posebnim četkicama, pa se tankim pločicama direktno seku/rendaju na gotovo jelo. U elitnim restoranima tartufi se rendaju direktno ispred gosta. Danas se na tržištu može naći lepeza proizvoda sa aromom tartufa kao što su ulja, rakija, so, namazi, čokoladne kuglice i sl. 

U Tartufima možete uzivati i u Vašem domu zato vam predlažemo jedan interesantan i jednostavan  recept sa tartufima.

Sastojci:
 
400g  makarona   
60g crnog tartufa     
1dl   pavlake
50g   putera    
80g  rendanog parmezana
morska so sa crnim tartufima,
biber

Priprema
 
Makarone skuvamo u slanoj vodi, isperemo ih vrućom vodom, ocedimo, dodmo im na komadiće narezani puter i lagano promešamo. Zatim ih premestimo u vatrostalnu posudu, prelijemo mešavinom pavlake i parmezana, pospemo tankim listićima tartufa i pečemo u vrućoj rerni oko desetak minuta.

Za ugostiteljstvo.com tekst pripremila firma Tartufi SR koja se bavi prodajom tartufa i proizvoda od tartufa.

Asortiman Tartufi SR može pogledati na sledećem linku:
TARTUFI RS