ZDP-189: Savršena oštrina japanskog kuhinjskog noža

  • 07.12.2017
  • TRENDOVI
ZDP-189: Savršena oštrina japanskog kuhinjskog noža

Značenje oštrine u Japanu je verovatno ključ do odgovora zašto su baš japanski noževi na vrhu lestvice velikih kuvarskih majstora na svijetu. U Japanu je oštrina pojam za dobar ukus i svežinu. Zbog toga njihova briga za oštricu ima samo jedan cilj – da što  manje ošteti delove mesa i povrća. Samo na taj način se sprečava izlučivanje sokova iz namernice. Tako hrana ostane sveža i ukusna.

Savršena oštrina pridonosi ukusnijoj hrani bez obzira da li je svježa ili obrađena. Cela tehnologija i proces izrade noževa su zasnovani s ciljem ka savršenoj oštrini koja se temelji na izboru čelika. U desethiljada godina dugoj tradiciji izrade noževa je ključni napredak povezan s osobinama čelika.

 

ZDP-189

Taj proizvod je vrhunac onog što očekujemo od kuhinjskog noža – najbolji čelik, svestrani profil, odlična funkcionalnost. Zbog toga je idealan izbor za svakog koji traži najbolje karakteristike i  svestranu upotrebu. Te će karakteristike doći do potpunog izražaja u profesionalnoj i domaćoj kuhinji.

Kuhinjski nož ZDP-189 smo napravili u saradnji s Binetom Volčičem, jednim od najboljih kuvarskih majstora u Sloveniji koji vrlo dobro poznaje japanske noževe i na osnovi dosadašnjeg zajedničkog iskustva pri testiranju japanskih noževa. Kod zamisli smo poštovali naše vrednosti koje smo izvukli iz nepopustljive japanske tradicije npr. odličnost, kvaliteta, pouzdanost. Ujedno smo se trudili  poštovati tradiciju, prirodu, sirovine i sastav konačnog proizvoda – sve tako karakteristično za japansku kulturu.

Srce noža je čelik ZDP-189 kojeg smo izabrali zato što je kroz razna testiranja pokazao odlične karakteristike i dugotrajnuoštrinu. 66-67 HRC

Laminiraničelik – sredina je od tvrdog čelika obučena u spolji sloj mekšeg nerđajućeg čelika. Takvaoštrica ostane dugo vremena oštra. Radi mekšeg spoljnog čelika lakše se brusi i ujedno štiti unutrašnji sloj čelika od spoljih faktora.

Oblik Bunka Bano-Bocho (文化万能-包丁) najtipičnoj funkcionalnosti za svestranu upotrebu u zapadnoj kuhinji. Radi se o profilu koji se prilagođava, dovoljno je širok uz dršku, oštrica je nežno oblikovana, primeran za dug i kratak rez, ravan zadnji deo za seckanje kao i tanki vršak za preciznu obradu.

Kurou-uchi zaključni izgled oštrice koja je u gornjem delu neobrađena i ima već razvijenu patinu. Ta patina štiti oštricu i daje joj tradicionalan japanski izgled. Na ručnokovanom nožu smo pustili tragove kovanja koji pridonose vrlo lijepom izgledu i spriječavaju lepljenje hrane.

Nož je izrađen u kovačnici YoshidaHamone u Japanu, u porodičnom preduzeću s vrlo dugom tradicijom ručne izrade različitog oruđa i starodavnih japanskih mačeva – katana. Kovačnica YoshideHamona ima puno iskustva s kovanjem čelika ZDP-189 na tradicionalan način.

Pravilnim kovanjem prilagođava veličinu zrnaca čelika i to daje konačnom proizvodu savršenu oštrinu, istovremeno ostaje čelik kroz proces kovanja homogen. Nož oblikovan pomoću kovanja je puno jači od noža koji je izrezan jer smer zrnaca nije prekinut. Kovanje počinje na izmjeničnim zagrejavanjem i obradom čelika na velikim pneumatskim čekićima. Zaključna obrada je uvek ključna tako da se na oštrici vide zadnji tragovi kovanja majstora Osamusana.

ZDP-189 je dobar za rezanje ribe, mesa i povrća. Zbog široke i malo kraće oštriceće najbolje doći do izražaja pri rezanju povrća. Nikako njime ne smijemo seći tvrde namirnice npr. kosti ili smrznutu hranu.

Više o ovom i ostalim japanskim kuvarskim noževima možete pronaći na sledećem linku našeg portala:

https://www.ugostiteljstvo.com/japanski-nozevi