U Bordou otvoren grad vina

  • 06.12.2017
  • TRENDOVI
U Bordou otvoren grad vina

Epicentar u svetu vina, Bordo je od 01. juna 2016. bogatiji za još jedan savremen spomenik koji je u potpunosti posvećen temi vina, pod nazivom Cite des Civilisations du vin (Grad civilizacija vina).

Grad Bordo ne čine samo kultni dvorci i izvrsni vinogradi već i vinari koji svojim radom održavaju vekovnu tradiciju pravljenja vina, vinski trgovci i vinski stručnjaci koji umeće i ljubav prema vinu prenose po svetu.
Grad vina nije namenjen da izgleda kao muzej, niti je to tematski park sa zabavama i razonodom, već predstavlja kombinaciju najboljih osobina oba ova mesta. Na ovom mestu se razmena znanja odvija na interaktivan način. Na temelju spektakularnog multimedijalnog programa koji dodiruje sva čula, posetioci će doživeti svet vina iz različitih perspektiva. Grad spomenik je smešten na lokaciji u gradskoj četvrti Bassins a Flot, sa odvažnom arhitekturom koja podseća na kretanje vina u čaši, ćime aludira na njegov najznačajniji produkt. Poseban izgled za divljenje ovom arhitektonskom remek delu, tornju na obali reke Garonne, daje njegova fasada koju čine listovi od stakla i perforiranog aluminijuma. Cela struktura 55 metara visine nalikuje kvrgavim vinovim lozama. Cite du vin ima površinu od 13350 metara kvadratnih, podeljenih na deset nivoa koji predstavljaju veliko putovanje kroz prostor i vreme u potrazi za kulturom vina. Neke od predstavljenih tema su:

-Vinska regija sveta: projekcije na tri velika ekrana, i na podu, čime se postiže utisak da letite kroz vinograde;

-Planete vina: niz interaktivnih globusa za istraživanje svetske ekonomije vina;

-E-vino: uz korisćenje savremenih tableta se može otkriti kako se uzgaja vinova loza, obrađiju i neguju vinogradi;

-Metamorfoze vina: ovde se otkrivaju tajne vinifikacije;

-Prezentacije vina: šest velikih flaša vina od kojih svaka predstavlja po jednu vinsku familiju s pozivom da otkrijete vina;

-Vino na vodi: animirani paneli predstavljaju glavne rečne puteve na kojima se prevozi vino i opskrbljuju svetska tržišta nekada i danas;

-Na brodu: gde se možete pridružiti generaciji trgovaca koji prevoze vina preko okeana;

-Velika galerija: arheološko istraživanje velikih civilizacija vina;

-Buffet za 5 čula: individualni kurs i radionice za degustaciju;

-Umetnost i božansko vino: audiovizuelni sastavi za osvrt na vino i njegovu važnost u religiji.

U Bordou se svake druge godine sreću jubitelji vina kako bi razmenili utiske.