Zeleni čaj - Tradicija koja čuva vaše zdravlje

 • 28.03.2019
 • TRENDOVI
Zeleni čaj - Tradicija koja čuva vaše zdravlje

Zeleni čaj, ali i čaj uopšte, jedan je od najčešće konzumiranih napitaka na svetu, posle vode, naravno!

Zeleni čaj koristi se kao lek stotinama godina. Smatra se jednim od najzdravijih napitaka na svetu i sadrži jednu od najvećih količina antioksidanata, od bilo kog drugog čaja. 

Zeleni čaj je poreklom iz Kine (mada je njegova upotreba rasprotranjena u celoj Aziji), a kineska narodna medicina, stara hiljadama godina, poznata je po tradicionalnoj upotrebi lekovitih čajeva, o čemu svedoče brojna istraživanja i "tragovi" sačuvani još od vremena tih civilizacija.

Prirodne hemikalije - katehini zelenog čaja kao što je EGCG (polifenoli) su provereni sastojci koji imaju antiinflamatorna i antikancerogena svojstva (efekte).

Zeleni čaj je oko 20-45% polifenola po težini, od čega je 60-80% katehina kao što je EGCG. 

 

 

Svima Vama koji ste znatiželjni i želite da saznate nešto više o čaju i njegovom istorijatu, savetujemo da pročitate naš članak:

 

Sve vrste čaja dobijaju se od osušenog lišća Camellia sinensis, a nivo oksidacije lišća određuje tip čaja.

Plantaza caja

Plantaza caja

Zeleni čaj se pravi od neoksidiranih listova i jedan je od manje obrađenih vrsta čaja, zato i sadrži najviše antioksidanata i korisnih polifenola, koji povoljno utiču na naše zdravlje.

 

Zeleni čaj na tržištu

Zeleni čaj je potrošačima dostupan na više načina:

 • flaširan i zaslađen,
 • u vrećici,
 • u listu,
 • instant-prahu,
 • kao suplement zelenog čaja (prodaju se u obliku kapsula ili tekućim ekstraktima)

 

Prema istraživanjima predstavljenim u Američkom hemijskom društvu, flaširani čajevi nisu ekvivalentni čaju, jer oko 16 grama flaširanih čajeva sadrži manje polifenola od jedne šolje skuvanog čaja.

 

Nutritivna vrednost zelenog čaja

Najpre da kažemo da su mnoge tvrdnje o lekovitim svojstvima zelenog čaja, pa i čaja uopšte, zasnovane na drevnim istočnim tradicijama, gde se zeleni čaj koristi godinama za lečenje simptoma bolesti.

Zbog svih tih pogodnosti, mnogi „biljni“ proizvodi i preparati sada uključuju tragove zelenog čaja. Međutim, neki od dokaza o lekovitim svojstvima zelenog čaja su ograničeni, u pogledu svoje efiksanosti, s toga, ako želite da koristite zeleni čaj u medicinske svrhe, savetujemo vam da se prvo obratite svom lekaru.

Poznato je da zeleni čaj ima više lekovitih svojstava od crnog čaja, a ta prednost se može pripisati njegovom “nedostatku” obrade. 

Zeleni čaj - list

 

Zeleni čaj sadrži više zaštitnih polifenola - flavonoidi, od kojih su najaktivniji katehini i epigalokatehin galat (EGCG), koji funkcionišu kao snažni antioksidanti. 

Poznato je da antioksidanti štite organizam od bolesti i važan su deo zdrave ishrane. 

 

KALORIJE  - Nezaslađen zeleni čaj = 0 kalorija

 

Kofein koji se nalazi u šoljici čaja može da varira u zavisnosti od trajanja infuzije i količine čaja.

 

Generalno, zeleni čaj sadrži relativno malu količinu kofeina (oko 20-45 miligrama po šolji), u poređenju sa crnim čajem, koji sadrži i do 90 miligrama po standardnoj šolji za čaj.


Kao što smo na početku naglasili, zeleni čaj ima neverovatna lekovita svojstva, ali ga nikada nemojte koristiti, u medicinkse svrhe, na svoju ruku.

 

Koje su to prednosti zelenog čaja?

 

Gubitak težine

Zeleni čaj je dobar diuretik, ublažava apsorpciju masti i povećava sposobnost tela da sagori unete kalorije, zbog čega se sve više koristi kao efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje.

Katehini zelenog čaja kao što je EGCG (polifenoli) su provereni sastojci koji poboljšavaju metabolizam i osiguravaju uspešno regulisanje težine.

 

Dijabetes

Zeleni čaj očigledno pomaže u regulisanju nivoa glukoze, usporavajući rast šećera u krvi, nakon jela. To može da spreči visoke vrednosti insulina i skladištenje masti.

 

Holesterol i krvni pritisak

Zeleni čaj smanjuje loš holesterol u krvi i poboljšava odnos dobrog i lošeg holesterola. 

Naučnici tvrde da zeleni čaj potpomaže očuvanju krvnih sudova, pomažući im da ostanu opušteni i da bolje podnose promene krvnog pritiska. Zeleni čaj vas delimično štiti i od stvaranja ugrušaka, koji su primarni uzrok srčanog udara.

Pročitaj više o dokazanim studijama vezanih za zeleni čaj:

 

Karijes

Istraživanja su pokazala i da hemijski antioksidant “katehin” u čaju može da uništi bakterije i viruse, koji izazivaju infekcije grla, zubni karijes i druga stomatološka stanja.

 

Anti-virusna i anti-bakterijska prevencija

Katehini su jaki antibakterijski i antivirusni agensi koji ih čine efikasnim u lečenju brojnih bolesti, od gripa do raka. U nekim studijama je pokazano da zeleni čaj usporava ili sprečava širenje mnogih bolesti.

Takođe, ne treba zanemariti primenu zelenog čaja za očuvanje i negu lepote tela, jer zeleni čaj blagotvorno deluje na kožu lica, dobar je u borbi protiv celulita (podstiče površinsku cirkulaciju) i koristan za lečenje akni i peruti.

 

Potencijalni rizici konzumiranja zelenog čaja

Postoji malo poznatih nuspojava ili kontraindikacija kod konzumiranja zelenog (za odrasle), ali evo na koje smo naišli u našim pretragama vezanih za zeleni čaj:

 

Osetljivost na kofein

Osobe osetljive na kofein, mogu osetiti nesanicu, anksioznost, razdražljivost, mučninu ili uznemireni želudac, ukoliko konzumiraju veće količine ovog čaja.

 

Napomena: Ako ste osetljivi na kofein, preporučuje se da ograničite unos zelenog čaja u toku dana.

 

Razređuje krv

Oni koji uzimaju sredstva za razređivanje krvi (antikoagulantni lijekovi), trebalo bi da budu oprezni sa zelenim čajem, zbog sadržaja vitamina K.

Takođe se preporučuje izbegavanje kombinovanja zelenog čaja i aspirina, jer oboje utiču na razređivanje krvi.

 

Konzumiranje zelenog čaja sa drugim stimulansima

Ako se zeleni čaj uzima sa još nekim stimulansom, može da dođe povećanja krvnog pritiska i otkucaja srca.

Dodaci zelenog čaja sadrže visok nivo aktivnih supstanci, koje mogu izazvati sporedne efekte i interakciju sa drugim biljkama, suplementima ili lekovima.

Uvek se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete sa bilo kakvom terapijom, koja uključuje i zeleni čaj.

 

Zeleni čaj za opuštanje...

Dve šolje zelenog čaja dnevno pomoći će vam da se opustite i usporite malo, kada je to potrebno.

Prirodna hemikalija nazvana tanin u zelenom čaju, može da pruži umirujući efekat.

Zeleni čaj - lek za opuštanje

 

Na Internetu će te naći brojne proizvode zelenog čaja. Dobro je uporediti različite brendove i vrste zelenog čaja, kako bi odabrali najprikladnije za vas. Mi u našoj ponudi za Vas imamo pažljivo odabrane  proizvođače kvalitetnog zelenog čaja – POSETITE NAŠ WEB SHOP.

 

Na kraju, nije na odmet da kažemo kako da spremite šolju savršenog zelenog čaja:

 • Kada kuvate zeleni čaj, najvažnije je ne dozvoliti da voda provri (to je loše za katehine, one zdrave hemikalije, u čaju),
 • ne ostavljajte čaj u vodi više od 60 sekundi, jer ćete u protivnom značajno smanjiti korisna svojstva zelenog čaja,
 • dodajte malo limuna, jer Vitamin C olakšava apsorpciju katehina, 
 • mleko, s druge strane, ne koristite jer otežava apsorbovanje katehina,
 • ne savetujemo zaslađivače, već prirodno 100%.

 

Uživajte, pre svega, i dajte svom telu trenutak predaha uz šolju zelenog čaja.