Kako očuvati kvalitet vina?

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Kako očuvati kvalitet vina?

Čuvanje vina ne podrazumeva uvek i velike troškove, ali traži određeno znanje. Treba znati da su na tržištu u mnogo manjem procentu zastupljena dobra vina koja postaju bolja starenjem. U većeni su zastupljene sorte vina u kojima možete uživati samo par godina, od godine njihove proizvodnje. Ako pak imate ona kvalitetnija vrhunska vina sa dužim trajanjem morate razmišljati o pravom skladištenju u podrumima.
Za sve ljubitelje vina evo par saveta kako sačuvati vino do upotrebe.
Najveći neprijatelj vina je toplota. Temperatura veća od 21C stepena ubrzava starenje vina, međutim viša temperatura od ove mogla bi Vaše vino “skuvati”, a posledice toga bile bi gubljenje arome i ukusa.
Idealna temperatura za čuvanje je između 7-18C stepeni, ako Vam je namera da ga popijete u roku od par godina. U tom slučaju malo viša temperatura u vašem skladištu ne treba da Vas brine.
Vino u frižideru nije preporučljivo držati na duži vremenski period, veći do par nedelja. U frižideru je temperatura ispod 7C stepeni a samim tim za uzrok ima nedostatak vlage, koji služi za održavanje kvaliteta kvarljivih namernica. Taj nedostatak vlage isušuje čep te dolazi do prodora vazduha u flašu koji šteti vinu. Vino takođe ne treba držati na mestu gde može doći do smrzavanja, jer kada se tečnost sledi, raširi se, i može da izgura čep iz flaše.
Izbegavajte ekstremne i nagle promene temperature, što je važnije od postizanja idealne temperature od 13C stepeni. Temperaturne promene utiču na ukus, širenje i sakupljanje tečnosti koja može da izgura čep i da vino iscuri. Ne treba paničiti ako dođe do manjih promena u temperaturi. Vina najviše stradaju u transportu.
Kod dužeg čuvanja vina svetlost, a naročito sunčeva, može biti problem. Sunčevi UV zraci mogu da utiču na gubitak kvaliteta, kao i na prebrzo starenje vina. Iz tog razloga vinari koriste obojene staklene flaše a najbolje rešenje za sprečavanje ovog problema je čuvanje vina u tamnom prostoru.
Na očuvanje vina utiče i vlažnost vazduha. Vlažnost između 50% do 80% smatra se sigurnom,  a današnja verovanja su da je idealna 70%. Velika vlažnost izaziva buđ, ali kod dobro zatvorenih flaša ne treba brinuti.
Tradicionalno boce se skladište polegnute kako bi tečnost oblila plutu i onemogućila isušivnje. Ovo je važno samo za flaše koje su zatvorene plutom, i koje nećete popiti u skorije vreme. Horizontalno držanje flaša sa vinom štedi prostor a ne škodi vinu.
Postoje i teorije po kojima vibracije u dužem vremenskom periodu mogu oštetiti vino, jer ubrzavaju hemijske reakcije u tečnosti. Jače vibracije mogu da pomere talog kod starijih vina i tako smanjuju rok trajanja.