Tequila

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Tequila

Još pre dolaska španskih osvajača Asteci su pravili fermentirano piće od plave agave koje su zvali pulgue. Nedugo posle osvajanja asteških teritorija Španci ostaju bez svog pića i počinju sa destilacijom pića dobijenog od agave koje su pravili Asteci te tako dobili prvo domorodačko alkoholno piće.
Oko 1600-te godine Don Pedro Sanchez počeo je masovno da proizvodi tequilu u fabrici u Jalisku, a tequila kakvu danas poznajemo počela je da se proizvodi  oko 1800-te godine u Guada Lajari u Meksiku.
Listovi plave agave su duguljasti, uvijeni plavkasti sa bodljama i imaju veliko srce iz koga se cedi sok za tequilu. Za jedan litar, dva puta destilirane tequile, potrebno je oko 6-8 kilograma plave agave. Sazrevenje agave traje od 8-12 godina, koje je vrlo važno jer od zrelosti zavisi količina šećera potrebna u procesu fermentacije. Za ceđenje soka iz agave, u proizvodnji tequile, najčešće se koristi kameni točak, a početak destilacije se odvija u drvenim buradima da bi se dobio poseban ukus uz pomoć kvasca. Svaki proizvođač dodaje posebnu vrstu bakterije u procesu fermentacije da bi postigao prepoznatljiv ukus. Vrsta bakterije je strogo čuvana tajna. Fermentacija traje 30-48 sati, a posle toga se destilira u bakrenom ili kazanu od nerđajučeg čelika. Prva destilacija daje tečnost nižeg sadržaja alkohola, a druga tequilu. Proces starenja u buradima menja boju, tequila postaje tamnija mada se može dodati i karamela.
Pogrešno je mišljenje da tequile imaju crva u flaši. Crv je zapravo oblik moljca koji živi u biljci agavi i ako se u procesu proizvodnje nađe moljac, rezultat će biti niži kvalitet proizvoda.
Iako su neke tequile ostale kao porodične sorte, najpoznatije vrste tequile proizvedene su u velikim multinacionalnim korporacijama. Prema meksičkom zakonu svaka tequila mora sadržati 51% agave, a one sa 100% agave moraju se isključivo proizvoditi i puniti u Meksiku. Preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsti tequila u Meksiku. Polja plave agavei drevne destilerije u okolini Tequile danas spada u svetsku baštinu.
Tequila se obično proizvodi u pet kategorija a to su:
Mixto tequila koja se meša sa šećerom i vodom prilikom destilacije i može se proizvoditi van Meksika
Oro (gold, zlatna) tequila i ona je mixto, ali joj se pored šećera dodaje karamela i glicerin da bude tamnija i ublaže ukus
Reposado (odležala) tequila mora da odleži u hrastovim buradima najmanje dva meseca, ali ne duže od godinu dana, a najbolje su one koje odleže 3-9 meseci. Može biti od 100% agave ili mixto
Anejo (stara) tequila ona mora da odleži najmanje godinu dana u hrastovom buretu. Najbolji anejosi leže između 18 meseci i 3 godine, dok najbolji 100% agave leže i do 4 godine i to je Extra Anejo
Silver (bianco, bela) tequila može biti 100% agave ili mixto. U metalnim bačvama leži maksimalno 60 dana, a neke uopšte i ne odleže. Koristi se za koktele, a kod nas se najčešće konzumira čista sa malo soli i limuna.