Teorije i zablude o vinu

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Teorije i zablude o vinu

Gde su teorije tu su i zablude. Ukusi su ratličiti i to treba poštovati, ali nije na odmet prihvatiti savete u otkrivanju novog. Poznati somalijeri pomažu nam u otkrivanju zabluda kod nekih mitova koji kruže o vinu.
Preporuka za belo vino da se servira hladno je zabluda. Nijedno vino ne treba da bude jako hladno, ali ni mlakoo, da bi se sačuvala hemija u njemu. Što je vino hladnije, stisnutije su molekule u njemu, te se neće osetiti punoća arome. Idealna temperatura za belo vino je 4C stepeni. Za crna vina se preporučuje držanje u hladnom, jer sobna temperatura ubrzava proces starenja vina i kvari mu ukus.
Teorija da crveno vino izaziva glavobolju nije tačna ukoliko crveno vino pijete u umerenim količinama. Vino morate tretirati kao ostala alkoholna pića koja izazivaju dehidraciju. Ako želite da se osećate dobro ne preterujte u konzumaciji vina i obavezno piti vodu posebno, kod i posle obroka, ne samo vino.
Neki smatraju da belo vino ne ide uz obroke sa mesom. Međutim dobro belo vino se ne mora izbegavati uz ove obroke, uz savet da se izabere vino punog voćnog ukusa.
Ostaviti vino da diše u boci nije od neke koristi jer oblik flaše ionako ne dopušta da uđe puno vazduha. Ako želite da vino dobije vazduh onda ga pijte.
Vino ne mora nužno biti u flaši. U Evropi je uobičajno vino iz kutije, a neka vina iz takvog pakovanja su jako ukusna. Velika je zabluda da su samo skupa vina kvalitetna. Ponekad su i jeftinija vina kvalitetnija od skupljih. Neka vina su skupa samo zato što nose ime poznatog brenda, a ne znači uvek i kvalitet.
Iako je istina da starost vinima daje niz egotičnih ukusa i mirisa, ni ova teorija nije nužno tačna, jer veliki broj vina bi trebalo popiti u roku od pet godina od godine berbe.
Vina zatvorena čepovima na navoj nisu lošijeg kvaliteta niti nužno jeftinija kako se misli. Kako će se vino zatvoriti je izbor proizvođača.
Neki smatraju da šampanjac ne stari dobro i da ga treba popiti brzo nakon kupovine. Ni to nije istina, jer neotvorena boca može stajati 3-4 godine na 4C stepeni.
Iako su Francuzi poznati po kvalitetnim vinima, jednako su dobra i vina iz Kalifornije. Stvar je ukusa.
U sve ovo možete se i sami uveriti.