Vino i čokolada

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Vino i čokolada

Kada se kaže degustacija svi pomislimo na ponudu isprobavanja kvaliteta jednog proizvoda od raznih proizvođača, da bi se izabrao najbolji po sopstvenom ukusu. Ako ste redovan degustator onda ste se možda sreli i sa kombinacijom ponude dva potpuno različita proizvoda.

Neretko se na degustacijama uparuju vino i čokolada. Za ovu degustaciju je bitno da se uz čokoladu izabere odgovarajuće vino.
Kao i kod uparivanja sa slanim jelima i kod ovog uparivanja sa čokoladom postoje pravila.

Prvo pravilo je da obratite pažnju na ukus i teksturu, jer i vino i čokolada moraju da pripadaju istoj kategoriji. Kod vina moramo da pazimo na zrelost, kiselost i tinine, a kod čokolade na procenat zastupljenosti kakaoa, kremastoj strukturi i voćnom punjenju, jer je potrebno da odredima vina sličnog karaktera.

Drugo pravilo je kvalitet i vina i čokolade da bi uživanje bilo potpuno.
Iz razloga što vino uvek mora da bude malo slađe od čokolade da ne zagorča njen ukus, najlepša harmonija se postiže kombinacijom suvih crnih vina i čokolade. Kakao je polazna tačka koja određuje izbor vina koje ćemo piti uz čokoladu. Za čokoladu koje imaju veći procenat kakaoa dobro idu zrelija i laganija crna vina.
Degustator čokolade je posebna profesija i ima svoju tehniku kao i za degustaciju vina, potreban je prefinjen ukus i upotreba svih čula. Prvo moramo pogledati strukturu čokolade, koliko je sjajna, prošarana bojama ili zamućena. Dodirom proverevamo da li je glatka, mekana ili iskristalizana. Kod čokolade u tabli primenićemo i sluh, jer kod pravilno pripremljene čokolade moramo imati jak zvuk prilikom lomljenja kao i jasnu liniju. Nakon toga kao i kod vina čokoladu proveravamo čulom mirisa. Kod ovog procesa čokoladu treba malo zagrejati, ne otopiti, kako bi se oslobodio miris i aroma, i nakon toga je probamo. Za degustaciju nam je potrebna jedna kocka čokolade. Kada se ukus čokolade dobro oseti, kroz nos izduvamo sav vazduh i uzmemo gutalj vina. Degustiramo polako i skoncentrisano da bi izdvojili sve ukuse čokolade i vina, i uživali u tome.

Dobro izabrana kombinacija vina i čokolade povećava užitak!