Rum

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Rum

Rum, alkoholno piće koje mi danas znamo, je nacionalno piće karipskih zemalja. Dobija se od šećerne melase, koja je ostatak u proizvodnji šećera iz šećerne trske, zatim se razređuje i dodaje kvasac radi fermentacije.
Neki istoričari tvrde da je najbolja kuća ruma na Barbadosu, i mnogi su taj rum u 18 i 19 veku smatrali najkvalitetnijim. I sam predsednik George Washington je za potrebe svoje kancelarije tražio samo rum sa Barbadosa.
I narodi dalekog istoka vekovima unazad otkrili su da se neke šećerne biljke mogu fermentirati u alkohol. Rum se ne pravi samo na Karibima (Barbados, Kuba, Porto Riko, Jamajka, Dominikanska Republika), nego i u nekim zemljama SAD-a, kao i u Meksiku, Venecueli, Panami, Kolumbiji, a danas i u drugim delovima sveta Mauricijus, Indija, Australija, Fidži i dr. Proizvidnja ruma je kroz istoriju bila jedna od najunosnijih industrija u novom svetu. Dok su destilatori pravili sve veću količinu ovog napitka, vešti stolari iz Massachsetts-a od tamošnje hrastovine pravili su burad za sazrevanje ruma. Kvalitet tadašnjeg ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, bio je opor, žestok, slatkast, nepročišćen i samo jednom destiliran.
Španska Kruna je u 19 veku ponudila mnogo novca onome ko uspe da poboljša kvalitet ruma, i tako je situacija što se tiče proizvodnje ruma počela da se menja. Dolaskom Don Bakardi Massoa iz Španije na Kubu 1843. godine, koji je svoja iskustva u proizvodnji Brendija zajedno sa novim kvascem i korišćenjem američkih hrastovih buradi,  posle nekoliko godina eksperimentisanja, počinje da proizvodi rum na moderan način. U Santjagu de Cuba osniva kompaniju Don Bacardi i Campana.
Proizvedeni rum ostavlja se da odleži najčešće u buradima od američkog hrasta u kojima je predhodno bio Brendy, Burbon, Wisky ili vino. Postoji beli i tamni rum, čija se sadržina alkohola kreće od 36-40% alkohola, a originalni rum može sadržati čak i do 90% alkohola.
U vremenu kolonizacije od strane Evrope, rum se pio čist, a najpopularniji je bio kod Kraljevske Mornarice i gusara, dok se danas rum koristi u domaćinstvu za razne poslastice a u barovima najčešće kao dodatak koktelima.
Beli rum je blažeg ukusa i velike čistoće. Zemlje porekla su mu Portoriko, Kuba, Panama, Venecuela, Kolumbija, Dominikanska Republika.
Tamni rum je težeg ukusa sa izražajnom primesom melase i jačom aromom, a zemlje porekla su mu Jamajka i Barbados.
Postoji i rum nazvan Rhumagricole, koji se ne pravi od melase, nego se dobija od soka šećerne trske. Pravi se na Haitiju, Gaudalupe i Martiniqu, i nešto je skuplji od melasa ruma.
Light (beli) rum, osim slatkosti, nije previše aromatičan i vrlo je zahvalan za koktele.
Gold (zlatni) rum, predstavlja beli rum koji je prošao određen proces starenja u burad. Mada ima više mirisa od belog ruma i izražajnu punoću ukusa i on je pogodan za koktele.
Dark rum je teški tamni rum koji ima izražajne osobine ukusa i mirisa melase i karamele. Koristi se za koktele u kojima želite da naglasite ton tamnog ruma. Neki tamni rumovi su super izbalansirana žestoka pića sa nizom aroma i punoćom ukusa.
Postoje i verzije ruma sa voćnim dodatkom, Flavored rum, sa ukusom maline, narandže, limuna, kokosa i dr.