Utisci sa sajma espresso kafe iz Trsta - Triestespreso Expo

  • 06.12.2017
  • TRENDOVI
Utisci sa sajma espresso kafe iz Trsta - Triestespreso Expo

Web portal ugostiteljstvo.com je posetio 8-mi po redu Triestespreso Expo koji je održan u Trstu od 20-22.10.2016. godine.

Ovaj sajam espresso kafe kao i prateće industrije odžava se svake druge godine. Od 2014-te ovaj sajam se odžava na novoj lokaciji, u staroj luci u Trstu.

Adaptirane stare zgrade luke u kojima se od 1800 –te skladišti kafa, daju poseban šarm celoj manifestaciji.

Posetioci iz cele Evrope mogli su da vide i probaju proizvode preko 200 izlagača, sa više kontinenata koji su svoje kafe predstavili u tri hale.   

Pored lidera u proizvodnji kafe kao sto su: Illy, Lavazza, Lazzarin, Lucaffe, Kimbo... na sajmu su se predstavili i mali proizvodjači koji tek traže kanale kojima bi predstavili svoju kafu domaćim i stranim ljubiteljima kafe (konzumentima).

Na sajmu smo posetili i štandove firmi poput: ELEKTRA, SM, FIORENGATO, ASTORIA, MACAP, MOKAMBO, ANCAP....

I na ovom sajmu je ponovo dokazano da za kafu nema krize i da je to veliki biznis. Industrija kafe zaradjuje oko 60 milijardi evra godišnje i po profitu se nalazi na drugom mestu odma posle naftne industije. Procenjuje se da se dnevno u svetu popije oko 2.25 milijardi šoljica kafe.

Samo u Trstu postoji oko 30 pržionica kafe, neki od njih imaju kapacitete za snadbevanje samo par lokala.

Posetioci 8-og Triestespreso Expo-a su imali mogućnosti da na štandovima pronadju sve, od proizvodjača kafe, opreme za pripremanje kafe, prženje kafe, preradu i pakovanje kafe, prateće opreme, šoljica za kafu, dodataka za posluzivanje esspreso kafe, kafe časopisa, izdavača knjiga koji se bave isključivo kafom sve pa do štandova uzgajivača sirove kafe.

Naravno jedan deo sajma je bio posvećen i Baristima. U okviru takmičenja „Espresso Italiano Champion 2016“ koji je organizovao Italijanski Espresso Nacionalni Institut (INEI). Takmičari iz celog sveta su se takmičili u pripremanju 4 espresa i 4 kapućina u okviru kojih su morali da urade i kalibraciju mlinova i da ostave aparate  u savršenom redu sve u roku od 11 minuta.

Triestespreso je bila divna manifestacija na kojoj je moglo mnogo toga da se vidi, nauči i proba. Verujemo da će ugostitelji i firme koje se bave kafom iz Srbije uskoro sve viđeno i degustirano predstavi ljubiteljima kafe u Srbiji.  Nadamo se i nekoj sličnoj manifestaciji i kod nas.

Do tada uživajte u divnim fotografijama:

sajam-espresso-kafe-Trst-2

sajam-espresso-kafe-Trst-3

sajam-espresso-kafe-Trst-4

sajam-espresso-kafe-Trst-5

sajam-espresso-kafe-Trst-6

sajam-espresso-kafe-Trst-7

sajam-espresso-kafe-Trst-8