Čari kuvanog vina

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Čari kuvanog vina

Zimske čarolije su prosto nezamislive bez ispijanja toplih napitaka u prijatnom ambijentu uz vatru, a poseban je užitak napolju kraj klizališta, skijaških staza i zimskim vašarima gde mirisi napitaka mame naša čula. Kuvano vino je savršeno za eksperimente i dobijanje savršenog napitka. Recepti su različiti, i svako ima svoj, a sve u cilju dobijanja izvarednog napitka sa neodoljivim mirisom i aromama, vina, cimeta i karanfilića za hladne zimske dane.

Većina ljidi je pogrešnog ubeđenja da od bilo kojeg jeftinog vina možemo dobiti savršeno kuvano vino, i da se pravi samo od crvenog vina. Činjenica je da se za kuvano vino ne moraju koristiti skupa vina, ali vina slabijeg kvaliteta neće dati dobar ukus. Za pravljenje kuvanog vina treba izabrati vino koje rado pijemo. Šećer može da sakrije neke mane, ali ako želimo dobru aromu pažljivo treba da izaberemo vino.
Ako volite kuvano vino slobodno možete razmišljati i o belim vinima koja takođe vole začine. Neka su sama po sebi začinjena tako da se savršeno uklapaju u svet kuvanih vina.

Kuvana vina zaslađuju se šećerom u umerenoj količini, da ne bi zamaskirali ukus, aromu i začine. Sa šećerom možemo i eksperimentisati, tako da umesto belog isprobamo smeđi, a možemo da upotrebimo i med razlićitog ukusa, bagrem, lipa i dr. koji mogu dati specifičan i jedinstven ukus kuvanom vinu. Pored slada za kuvano vino potrebni su i začini koji mu daju neodoljiv miris i aromu, a to su, cimet, karanfilić, vanila, kora limuna i narandže đumbir i dr.
Veliku grešku kod kuvanog vina možemo napraviti baš kod kuvanja. Na temperaturi višoj od 80C stepeni gubi se nivo alkohola, te je preporučljivo lagano zagrevanje i treba ga skinuti sa vatre pre nego što provri. Sporije kuvanje pomaže začinima za intezivniji ukus, dok brzo kuvanje ima suprotan efekat. Dodavanje vode nije potrebno jer smanjuje intezitet ukusa, ona samo povećava količinu. Za povećanje količine preporučuje se malo voćnog soka. Za jači i intezivniji ukus može se dodati rum, rakija, sušeno voće, grožđe, borovnica, smokve, šljiva, višnja i jabuka.

Pre serviranja kuvano vino obavezno procediti kako bi se odstranili komadi začina u njemu.