Istorija Indian pale ale - IPA piva

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Istorija Indian pale ale - IPA piva

U Engleskoj se pivo vekovima proizvodilo u krčmama, po imanjima i manastirima i pilo se tamo gde se i proizvodilo. Tek u osamnaestom veku počelo se sa proizvodnjom u većim manufakturama i fabrikama za distribuciju i prodaju. Recepti piva tada nisu bili jasno definisani, preovladavala su smeđa ili piva boje ćilibara, sa ili bez hmelja. Slad je u to vreme pravljen na uglju pa su piva imala ukus dima, bila tamne boje i morala mesecima pa čak i godinama da odleže da bi mogla da se piju.
Otkriće koksa za vreme industrijske revolucije zamenio je ugalj kao gorivo za dobijanje slada i omogućio nastanak svetlog slada. Sa svetlim sladom u Londonu je nastala nova vrsta piva “Pale ale”. Ovo pivo nije imalo tešku aromu dima i preprženog slada, pa su se pivari više okrenuli gorčini i aromi hmelja. U to vreme počelo je i suvo hmeljenje, metod dodavanja hmelja u gotovo pivo, koje daje jaku aromu. Tadašnji monopolisti u Engleskoj nisu dozvoljavali da se u kolonijama pravi nijedan ozbiljniji proizvod, te su se sve vrste engleskog piva relativno uspešno trensportovale u kolonije. Osveževajući i lakši pale ale kuvan od svetlog slada, prijatno gorak, filtriran kroz tkaninu, bio je popularan među činovnicima i vojnicima u Indiji. Za izvoz ovog piva ekskluzivan ugovor imao je izvesni Hodgson, East India Company iz Londona. Početkom devetnaestog veka Hodgson je počeo da izvozi nekvalitetno i neretko pokvareno pivo, što su odmah iskoristili preduzimljivi pivari iz mesta Burton. Pivo koje su pivari iz Burtona pravili za izvoz, prodavao se i u Engleskoj pod imenom “Indian pale ale”. Dodata je reč Indian jer su pivopije tog vremena tu reč povezivali sa kvalitetom. Tako je došlo do naziva IPA piva koje je bilo omiljena vrsta sve do dolaska industrijske proizvodnje. Prvi svetski rat i nestašica žitarica uništili su englesku industriju piva koja je od tog vremena poznata kao proizvođač vodenih i bezukusnih piva, a IPA pada u zaborav.

U Americi šezdesetih i sedamdesetih godina dominirala su svetla piva bez boje mirisa i ukusa.
Dva Amerikanca nemačkog porekla stupaju na scenu kao pioniri craft pivarstva.
Fritz Maytac kupio je propalu pivaru Anchor u San Francisku i krenuo u obnovu proizodnje. Pošto su ga zanimali stari engleski recepti 1975. godine je počeo da pravi IPA sličan receptu iz Burtona, ali je dodao američki hmelj, tada eksperimentalna i nova sorta, i tako dobio svetao i žut, umereno gorak sa aromom citrusa i cveća prvo američko IPA pivo, Liberty ale.
Desetak godina kasnije  Kent Grossman iz Kalifornije otvorio je pivaru Sierra Nevada. I on se bavio proučavanjem engleskih recepata te je 1981. godine skuvao bogat IPA. Crvenkast od karamelisanih sladova bogat i gorak od američkog hmlja Celebration ale je pivo po kome se dalje oblikuje američko IPA pivo.
Anchor i Sierra Nevada bili su uzori zanatskim pivarama u Americi koji su odbacili nekvalitetnu industrijsku proizvodnju i okrenuli se proizvodnji interesantnih vrsta piva. Američka IPA-e se brzo proširilo po celoj zemlji a najviše u Kaliforniji koja je i danas centralno mesto za ljubitelje IPA.

Imena piva nisu vezana za geografsko poreklo, pa se ova vrsta sada proizvodi širom sveta.

Američka IPA vrsta piva najzastupljenija je u zanatskom pivarstvu. To je gorko pivo zlatne do svetle boje, relativno bistro i umereno gazirano sa izražajnom aromom američkog hmelja. Pored američke postaju popularne i aromatične sorte hmelja iz Australije i Novog Zelanda. Na zapadnoj obali Amerike ubedljivo dominira hmelj u pivu, a na istočnoj obali piva su kompleksnija i imaju balans između slada i hmelja.
Engleska IPA vrsta je najbliža originalu iz osamnaestog veka. Pošto je u pitanju tradicionalni recept može se naći i u izradi velikih industrijskih pivara Engleske. To pivo je bistro, svetlo narandžaste boje izbalansirano između ukusa svetlih i karamelisanih sladova i tradicionalnih sorti hmelja. U poređenju sa američkim može se činiti neinteresantnim.
U Srbiji možete da probate BrewDog Jack Hamer, BrewDog Punk IPA, Sierra Nevada, Founders Centennial IPA, kao i sve što nađete uvezeno iz Danske.