Šta znate o konjaku?

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Šta znate o konjaku?

Konjak ili brandy je aromatičan alkoholni napitak dobijen dvostrukom destilacijom belog vina od kiselih sorti grožđa. Nakon druge destilacije izdvajaju se najbolji delovi destilata, koji se ostavljaju u hrastove bačve na višegodišnje dozrevanje, a kasnije se mešaju i flaširaju. Konjak ne stari u flaši kao viski te on ima isti ukus i posle više godina. Ako konjak nije ekstra jak nije poželjno dodavati mu led ili vodu, jer to uništava njegov ukus. Konjak se drži na sobnoj temperaturi, a ispija se iz tzv. balon čaša, niska široka sa stopicom, jer omogućava najbolje kotrljanje i oslobađa  aromatične elemente.  U konjaku treba uživati i zato se pije polako i umereno. Ne treba da se pije kada ste umorni ili pod stresom. Preporučuje se lagano ispijanje u miru i posle obroka, pogotovu kada su u pitanju prestižne marke. Nećete pogrešiti  ni ako se odlučite na koktel s konjakom.
Za koktele ja najbolje koristiti jeftiniji konjak koji je od manjeg broja destilata a odlično se kombinuje sa limunovim i narančinim sokom kao i džumbirom. Možete napraviti i poznati koktel Francuska veza, koji je kombinacija  konjaka sa amaretom.
Konjak se koristi i u kulinarstvu. Najčešće za flambiranje slatkih jela , ali dobro ide i sa eskluzivnim namernicama kao što su gušćja jetra, tartufi, jastog i divljač.