Kokteli

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Kokteli

Reč koktel (cocktail) u prevodu znači petlov rep.

Veruje se da ova priča o popularnim mešanim pićima dolazi sa američkog kontinenta iz davnih dana, kada su borbe petlova bile popularne na novom kontinentu. Običaj je bio da vlasnik pobedničkog petla od petla pobeđenog iščupa deo repa, i svoju pobedu zalije nekim neobičnim pićem. U Evropu su kokteli stigli sa povratnicima Evropljana u 19. veku. Prva mešana pića u londonskim hotelima bila su za pripadnike visokog društva. Popularnost koktela se iz Engleske širila brzo po zemljama Evrope, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj. Devedesetih godina prošlog veka uvođenjem prohibicije u SAD, nastupa zlatno doba koktela. Zabrana točenja alkohola pomogla je smišljanju i popularizaciji koktela. Bilo je to najpraktičnije rešenje gde su barmeni mešali alkoholno piće sa sokovima kako bi piće dobilo boju bezalkoholnog napitka. U ta vremena stvoreni su neki od najpopularnijih koktela kao što su: Margarita, Bloddy  Mery, Long Island i dr.

Koktele možemo podeliti prema sastavu i to:
- bezalkoholne koktele
- kokteli koji sadrže alkohol.

Prema količini sadržaja dele se na:
- kratka pića
- duga pića

Prema načinu pripreme:
- kokteli koji se dobijaju mešajući se u barskoj čaši
- kokteli koji se dobijaju mešajući se u šejkeru
- kokteli koji se dobijaju točenjem u čaši u kojoj se poslužuju

Prema količini šećera dele se na:
- slatke koktele
- poluslatke koktele
- suve koktele

Prema vremenu konzumiranja dele se na:
- aperitivne koktele
- dižestivne koktele

Aperitivni kokteli se prave od pića koja nisu slatka, a dižestivni kokteli se prave od slatkih likera, krem likera, kafe i čokolade.
Za dobar koktel potreban je šejker, odgovarajuće čaše i ukrasi, dozer za odmeravanje, razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i znanje koji se napici najbolje slažu.
Šejker je posuda za mućkanje koktela. U šejker se pored pića dodaje led i ostali odgovarajući sastojci.

Postoje tri vrste šejkera i to:
- francuski šejker koji se sastoji iz dva metalna dela i za njega je potrebna cediljka
- kobler šejker koji se sastoji iz tri metalna dela i to osnovom, poklopcem sa cediljkom koja odvaja led i koštice voća i kapica koja može da služi kao menzura
- boston šejker koji se sastoji iz dva dela, donjeg metalnog i gornjeg staklenog ili plastičnog dela koji se zatvaraju jedan u drugi.

Barska čaša je velika čaša zapremine 45c, a za mešanje pića u čaši barmen koristi barsku kašiku koja je providna od stakla ili plastike. Mora biti dugačka jer treba da nadvisi čašu.
Barska cediljka upotrebljava se za ceđenje pića iz barske čaše ili šejkera. Cediljka služi da led i koštice voća ne upadnu u čašu za služenje.
Barska merica služi za merenje i kontrolu pića za pravljenje koktela. Za pravljenje dekoracije od voća ili biljaka potrebna nam je daska koja može biti plastična ili drvena, barski nož od nerđajućeg čelika i tučak koji se koristi za usitnjavanje, mora biti od čvrstog materijala lakog za održavanje. Veoma je važno da ovaj pribor, obavezno ,posle svake upotrebe treba očistiti da ne bi došlo do mešanja različitih mirisa i ukusa.

Kokteli se najčešće sastoje iz četiri dela i to:
-baze ili osnova koktela (viski, votka, džin, rum, tekila);
-sekundarnog pića (sokovi, likeri, aromatizovano vino i sl.)
-modifikatora
-dekoracije (voće, biljke, šećer, so, slamčice i dr.)

Kokteli zahtevaju razne oblike čaša kao što su, niske i široke, visoke i uske i čaše za martini, u zavisnosti od vrste koktela. Za jako hladne koktele koji moraju izgledati zamrznuto čaše moraju pre upotrebe biti u zamrzivaču nekoliko sati. Kokteli koji se služe sa šećernim obodom potrebno je da obod, predhodno dobro ohlađene čaše, ovlažiti limetom ili limunom i umočiti u šećer.
Što se tiče koktela koji se dobijaju direktnim točenjem u čaši za posluživanje najpoznatiji i najteži za pravljenje su kokteli kod kojih se razdvajaju boje. Za stvaranje efekta duge koriste se likeri različitih boja i zahteva posebnu tehniku točenja. Svaki se liker u čašu sipa lagano, preko obrnuto okrenute kašike, pri čemu treba paziti na težinu likera.
Kod naručivanja koktela nije loše znati neke izraze koji se koriste u pripremi koktela, pa tako, Straight Up znači da se piće servira nemešano i bez leda, On the Rocks je piće koje se služi u čaši u kojoj je već stavljen led, Plain je piće bez ikakvih dodataka, toči se u čašu direktno iz flaše i Sec je izraz koji znači suv.