Najbolji restoran na svetu Osteria Francescana - Modena

  • 13.11.2018
  • ZANIMLJIVOSTI
Najbolji restoran na svetu Osteria Francescana - Modena

Ako planirate posetu Italiji pogotovo regiji Emilija Romanja, predlažemo Vam da posetite Modenu. Modena je grad od 180.000 stanovnika. Nazivaju je i “Prestonica mašina” zbog fabrika Ferarija i Maseratija. Od Rima je udaljena 430 km a od Milana 180 km.
 

Modena je poznata kao prestonica Balzamiko sirćeta, Zaponea - vrste svinjske kobasice, a ravioli i tortellini su u ovom gradu nezaobilazno predjelo.
 

Modena je prestonica i svetske gastro scene i to zahvaljujući restoranu Osteria Francescana. Ovaj restoran je godinama u top 50 restorana u svetu a 2016-te i 2018-te, ovaj restoran je proglašen kao najbolji restoran na svetu. 2015-te je bio drugi na svetu.
 

Najveće zasluge za ovakav plasman idu naravno legendarnom kuvaru i vlasniku ovog restorana Massimo Botturi. Masimo je rodjen u Modeni, odrastao je gledajući kako mu baka i mama kuvaju. 1995 godine otvara Osteria Francescana u centru Modene. Koncept ovog restorana je od starta je bio, složiti kulinarsku tradiciju i inovacije sa savremenom umetnošću i dizajnom. 
 

Za kratko vreme Osteria Francescana dobija tri Miscelin zvezdice. Osteria Francescana je mali, diskretan restoran koji akcenat naravno stavlja na hrani vrhunskog kvaliteta. Prosečna cena jela je 250-270$, kvalitet ipak košta pa ko voli nek izvoli, posetu ovom restoranu doživite kao svojevrsno gastro hodočašće.