Tradicionalna jela iz 20 zemalja

  • 06.12.2017
  • ZANIMLJIVOSTI
Tradicionalna jela iz 20 zemalja

Ukoliko ste ljubitelj hrane i volite da na svojim putovanjima probate neka nova jela, prezentujemo Vam listu tradicionalnih jela koju su sastavili vrhunski kuvari iz više zemalja. To je lista nezaobilaznih evropskih nacionalnih jela. Takođe ova lista vam može poslužiti kao siguran način za poručivanje u nekim našim ugostiteljskim objektima, ukoliko im je kuhinja bazirana upravo na hrani iz navedenih zemalja.

Krenućemo od država koje su nama najbliže, Mađarska. Jelo koje je već svima poznato, koje je popularno i kod nas. Sprema se od govedine, luka, paprike, paradajza, zelene paprike, krompira. Naravno, reč je o gulašu.

Ukoliko se nađete u Hrvatskoj trebalo bi da probate paški sir koji se pravi od ovčijeg mleka. Ovaj sir je  nastao na ostrvu Pag po kojem je dobio naziv. Izvozi se širom sveta.

Zavijena tortilja sa mesom, pomfritom uz caciki salatu i začine predstavlja poslasticu nezaobilaznu u Grčkoj, ali i na ulicama srpskih gradova. Sigurno ste probali  giros, ali ukoliko se nađete u Grčkoj, obavezno ga naručite. To je njihovo nacionalno jelo, verovatno mnogo drugačije od onih koje ste probali kod nas.

Ukoliko se nađete u Austriji, svakako znate da treba da probate bečku šniclu. Jelo koje je veoma popularno i kod nas. To je tanko pohvano meso prženo u fritezi, servirano uz peršun i limun sa dodatkom najčešće od krompira ili riže.

U svim mediteranskim zemljama možete probati pržene mušlje. Ukoliko se nađete u Belgiji, smatrajte obaveznim da ih probate. Zavisnosti od ukusa, ali majstori u ovoj zemlji će vam verovatno spremiti najbolje. Kuvaju se sa sa vinom, puterom, začinskim biljem i paradajz sosom, a serviraju se uz hrskave slane krompiriće.

Ulebrud je tradicionalno dansko jelo. Mada liči na dezert, pošto se služi a šlagom preko, jede se kao obrok. Pravi se od ražanog hleba koji se umače u pivo i zatim kuva sa kašom.

Ukoliko se nađete u Engleskoj nezaobilazno je da probate njihovo nacionalno jelo, a to je pečenu govedinu sa jokširskim pudingom. Servira se sa goveđim sosom i tost hlebom.

Svi ljubitelji francuske kuhinje, znaju da je pot-au-feu njihovo tradicionalno jelo. Zato ukoliko ste u poseti ovom gradu, nemojte otići uskraćeni za ove ukuse. Pot-au-Feu  je popularan zimi kada se u vatri, uz razno povrće kuva i suvo meso sa začinskim biljem.

Kari-vurst je nacionalno jelo Nemačke. Smatra se jako popularnim jelom koje se sastoji od nemačke kobasice koja je začinjena karijem, servirana uz pomfrit.

Usoljena haringa je specijalitet koji možete naći na ulicama u svim gradovima Holanije. Usoljeni fileti marinirane sirove haringe jedu se u svežoj kifli sa seckanim lukom.

Norveška tradicionana kuhinja je jako svedena i sastoji se iz dosta konzervisane hrane. Rakfisk je pastrmka koja nekoliko meseci leži usoljena i fermentisana. Jelo se jede sirovo uz luk, pavlaku i tortilju.

Tradicionalno Poljsko jelo je zurek i to je osnova za supu koja nastaje od raženog brašna fermentisanog u vodi pet dana. Udubljena lepinja se sastoji od celera, belog luka, krompira, kobasice, jajima.

Što se tiče Italije, zna se da da je reč o pici. Najpoznatija pica je napolitana, koja je dobila naziv po gradu Napulju. Ovo jelo nije samo popularno u Italiji, nego se smatra najpopuarnim možda i u svetu.

Specijalitet Portugalije je za prave jubitelje mesa koje se pri tome odlično slaže uz pivo. Reč je o frankesinji, to je sendvič sa šniclom koji je preliven topljeim sirom i paradajz sosom, dimljenom svinjskom kobasicom i šumkom. Služi se uz pomfrit.

Kada je u pitanju Rusija njihovo tradicionaln jelo je boršč čorba. To je hladna gusta supa od cvekle, koja se služi uz pavlaku. Naravno, preporučuju ga u kombinaciji sa votkom.

Najpoznatije jelo slovačke kuhinje je brindzove haluski. Jelo se sprema od krompira koji je uvaljan u meki ovči sir i slaninu.

Škotsko tradicionalno jelo je dimljeni losos sa limunom spremljeno na crnom hlebu premazanom puterom.

Jelo koje se služi samo sa solju, biberom i belim lukom je kranjska kobasica. Ovo je tradicionalno jelo Slovenije.

Iberijska šunka je tradicionalno jelo Španije. Jelo se najčešće služi uz masline, hleb i vino kao predjelo.

Švajcarsko tradicionalno jelo je rosti, koje je u početku bilo popularno među farmerima. To su tanko iseckani krompirići koji se griluju u tiganju sa začinskim biljem.

Uživajte u tradicionalnim ukusima na vašoj omiljenoj destinaciji.