Japanski nož kao poklon

 • 22.10.2019
 • TRENDOVI
Japanski nož kao poklon

Oštrica i čovek povezani su od samog početka. Životinjama ne treba oštrica jer im je prirođena. Ljudi su svoju okolinu uredili tako da smo upotrebljavali oštrice koje nam je nudila priroda – kamen, kljove, rogove, a kasnije smo otkrićem železne rude sami oblikovali jedno od najvažnijih oruđa. Željezo nam je omogućilo tvrdoću i izdržljivost za rezanje i seckanje. Dodavanjem ugljenika i hroma kvalitet materijala postao  je bolji. Materijal je postao izdržljiviji, fleksibilniji, oštriji i otporniji na rđanje.

Upotreba oštrice je čoveku olakšala život, odnosno pomogla mu je preživeti kroz celi evoluciski razvoj. Oštrica je osnova napretka – bez nje ne bismo mogli oblikovati predmete, mašine, kreirati posebne oblike povrća, voća…


Japanski nož Oštar rub


Danas, skoro da ne možemo zamisliti rad u kuhinji, domaćoj ili profesionalnoj, bez odgovarajućih pomagala. Kuvanje, ne znači više samo rintanje i pripremanje hrane za celu porodicu, već zabavno druženje. Kuvanje je postalo trend, zajedno s kuvanjem su još veći trend kuhinjska pomagala. Svi, koji su zaljubljeni u kuvanje ili su na najboljem putu da to postanu, zahtevaju najbolja pomagala.
 

Zašto onda izabrati kuhinjski nož kao poklon? 

Kuhinjski nož je sigurno osnova svake kuhinje. Onaj, koji ga dobije, upotrebljava će ga svaki dan, a njegove vrhunske osobine podseća će vlasnika noža na vas. Želite li svojim najdražima pružiti više užitka i manje rintanja, bolji ukus i lepo oblikovane namirnice? Japanski nož je poklon za ceo život. Radi se o ručno izrađenom vrhunskom proizvodu koji je deo japanske tradicije.

Da bi se lakše odlučili koji tip noža bi bio najbolji za vaše najdraže, posvetite nekoliko trenutaka informacijama u nastavku.
 

Kako izabrati kuhinjski nož?

Oblik, materijal i vrste čelika utiču  na naš izbor. Kod kuće imamo obično set noževa ali najčešće upotrebljavamo samo jedan, najviše dva. Preporučujemo da se prilikom kupovine odlučite za jedan nož čija drška vam dobro leži u dlanu tako da možete njime lako rezati. Po potrebi ćete kasnije dopunjavati svoj set noževa.


Japanski nož Oštar rub 1Oblik i materijal

Osnovni oblik kuhinjskog noža se u zadnjih 10000 godina nije puno promenio. Promenili su se materijali i način izrade. Danas je kvalitet i cena kuhinjskog noža zavisna od:

 • kvaliteta čelika,
 • metode  izrade oštrice,
 • oštrini oštrice i koliko vremena ta oštrina traje,
 • brušenju, koliko  često ga treba brusiti i kako zahtevno je brušenje,
 • ravnoteži između oštrice i drške,
 • kvalitetu  i izradi drške.
   

Opšta pravila pri izboru oštrice 

Široke oštrice se koriste za rezanje povrća, uske za rezanje sirovog mesa. Uske oštrice nisu dobre za seckanje, dok širokim ne možemo ljuštiti.

Ako želite jedan svestran nož za meso, povrće  i za ribu, onda je najbolje da se odlučite za Gyuto ili Bunku. Ako vam više odgovara kraća oštrica, onda odaberite Santoku. Modeli noževa namenjeni  za rezanje povrća su Nakiri ili Usuba, i suprotno za rezanje velikih komada mesa Yanagiba, Sujihiki i malo duži Gyuto.

Kuhinjski nož mora dobro rezati bez upotrebe snage. Oštrica takvog noža je tanja i osetljivija i ne koristi se za seckanje i rezanje kostiju, filetiranje ribe, otvaranje kokosa… Za takve teže kuvarske  zahvate trebate deblji nož npr. Deba ili teže Satare.
 

Osnovne razlike među čelicima 

Većina nerđajućih noževa ne ostaje jako dugo oštra jer oštrice nisu kaljene, odnosno nisu obrađene na način koji zadržava tvrdoću čelika. Hrc ili Rockwelova lestvica je danas najčešći način za označavanje tvrdoće čelika. Nerđajući nož, tvrdoće ispod 56 hrc, brzo će otupiti i teže ga je nabrusiti. Noževi s natpisom „stainless“ imaju visok procenat  hroma (Cr) i nizak procenat  ugljenika (C) i zato nisu dobri. Ako želite potpuno nerđajući nož, izaberite oštricu od čelika s manjim postotkom hroma i s dodatkom vanadija (V) ili molibdena (Mo) koje je bilo kaljeno najmanje na 56 hrc. Ako prilikom kupovine noža ne naiđemo na podatak o vrsti, kvalitetu i tvrdoći čelika, tada se obično radi o nerđajućem čeliku s velikim procentom  hroma (Cr) i premalim procentom  ugljenika  (C- 0,5%). Oštrica od takvog čelika ne može ostati duže vremena oštra. Čelik s velikim postotkom ugljenika  (C-0,8%) ostaje duže vremena oštar, brušenje je jednostavnije, ali vremenom dobije patinu jer nema hroma (Cr). Nehrđajući čelik s velikim postotkom ugljenika (0,8%) i hroma (10%) isto tako ostaje duže vremena oštar. Takav čelik se malo teže brusi. Vrhunac današnje ponude je tehnološki sofisticiran čelik koji sadrži vrlo velik postotak ugljenika (3%), a istovremeno dovoljno hroma da ne rđa. Kuhinjski noževi od takvog čelika ostaju najduže oštri ali su zahtjevniji za brušenje.

Japanski nož Oštar rub 2
 

Prednost oštrice od laminiranog čelika 

Kod takvih noževa je oštrica sastavljena od dva ili više različitih vrsta čelika. Obično je sredina oštrice od kvalitetnog, vrlo tvrdog čelika obučena u sloj mekšeg nerđajućeg čelika. Prednosti takvog noža su da se lakše brusi i da duže vremena ostaje oštar. Ako se katkad pojavi kakva tačkica rđe, vrlo lako ćemo je brušenjem odstraniti. Ti noževi imaju poseban izgled. U obliku godova možemo vidjeti slojeve koji tvore damask uzorak.
 

Jednostrano ili dvostrano brušena oštrica 

Klasičan nemački ili francuski nož je brušen s obe strane, obično pod istim uglom između 20 i 30 stepeni. Takav nož je dobar za dešnjake i levake. Japanski kuhinjski nož gyuto, santoku je brušen pod manjim uglom između 12 i 18 stepeni. Pored toga je sredina oštrice pomerena malo u levo ili u desno (npr. 70/30). Takav nož ima vrlo oštru oštricu, osetljiv je na udarce i grubu upotrebu. Pomaknuta sredina oštrice je prilagođena dešnjacima ili levacima. Tradicionalni japanski noževi su uvek brušeni jednostrano. Dug i blag nagib na jednoj strani i blago konkavan deo na drugoj strani omogućavaju puno oštriji rez i jednostavan je za brušenje.
 

Pre nego što se odlučite za kupovinu kuhinjskog noža, razmislite o sledećem:
 

 • kakav tip noža želite imati (s obzirom na namirnice koje spremate),
 • da li mora biti oštrica od potpuno nerđajućeg čelika ili vam malo patine neće smetati,
 • da li želite sami brusiti nož,
 • o veličini noža,
 • da li želite nož koristiti u neke posebne svrhe,
 • koliko novaca ste spremni dati za dobar nož.

 

Postupak pri poklanjanju noževa 

Na kraju kao zaključak malo praznoverja koje se javlja u svim kulturama i govori o tome da ušiljena oštrica nije primerna za poklon jer je to nekada bio znak za najavu rata između kraljeva.

Ali ako su oštrice bile predmet trgovine, njihovo je značenje bilo savez između država. Zbog toga je danas običaj da uz poklonjeni nož priložimo kovani novčić koji nam obdarenik simbolično vrati. Na taj se način oslobodimo praznovjerja i  udovoljimo modernoj potrebi po najboljim pomagalima. 

Japanske noževe možete poručiti OVDE